Birçoğumuzun yaşadığı bu garip olayı anlatmadan önce bu olaya ismini veren eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela hakkında ortaya atılan bir iddiadan başlayalım.
1962 yılında hükûmeti alaşağı etmek için komplo kurmak ve sabote etmekten dolayı tutuklanan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Nelson Mandela, uluslararası düzenlenen bir kampanya ile 1990 yılında yani 28 yıl sonra hapishaneden çıkmıştı. 8 Haziran 2013'te hastaneye kaldırılan Mandela, 5 Aralık 2013'te öldü. Buraya kadar her şey normal. Ama anlatmadığım bir iddia var.
Fiona Broome adında bir yazar, Nelson Mandela’nın 80’li yıllarda tutsak olduğu hapishanede öldüğünü anımsadığını, televizyonda yayınlanan cenazesini gördüğünü, çeşitli şehirlerde meydana gelen olayları ve hatta Nelson Mandela’nın dul kalan eşinin yürek burkan konuşmasını hatırladığını söylediğinde binlerce insan onun bu söylemlerine katılmıştı. Aslında 2013 yılında ölmüş olmasına rağmen binlerce insan neden Mandela’nın 1980’li yıllarda o hapishanedeyken yaşamını yitirdiğini düşünüyor? Beynimiz bize oyunlar mı oynuyor? İşte bu gibi yanlış hatırlama durumlarına “Mandela Etkisi” denilmektedir.
Peki siz hiç aslında olmamış olan şeyleri olmuş gibi hatırladınız mı? Birkaç örnek verelim ve doğru hatırlayıp hatırlamadığınızı birlikte görelim.
Birçoğunuz Monopoly oyununu bir kez de olsa oynamıştır. Peki Monopoly oyunundaki maskotun gözünde monokl (tek camlı) gözlük var mıydı? Hayır hiçbir zaman yoktu.
783 hayali Pokémon karakteri içindeki Pika türünden çıkmış bir Pokémon olan Pikachu’nun kuyruğunun ucunda siyahlık var mıydı? Yok muydu? Vardı diyorsanız yanılıyorsunuz.
Severek yediğimiz atıştırmalıklardan biri olan Kit Kat’ın ambalajını hatırlıyor musunuz? Kit Kat’ın arasında hiçbir zaman bir çizgi ifadesi yoktu.
La vache qui rit marka peynirin amblemindeki ineğin burnunda halka var mıydı peki? Hayır yoktu!
Comments