top of page
Ara

Deneysel mRNA HIV Aşısı Umut Vaat Ediyor!


Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ndeki (NIAID) bilim insanlarına göre, mRNA'ya dayalı deneysel bir HIV aşısı, farelerde ve insan olmayan primatlarda umut vaat ediyor. Nature Medicine'de yayınlanan sonuçlar, yeni aşının güvenli olduğunu ve HIV benzeri bir virüse karşı istenen antikor ve hücresel bağışıklık tepkilerini harekete geçirdiğini gösteriyor. Hazırlama aşısı ve ardından çoklu güçlendirici aşılar alan Rhesus makaklarının, aşılanmamış hayvanlara kıyasla maymun-insan immün yetmezlik virüsüne (SHIV) maruz kalma başına enfeksiyon riskinin %79 daha düşük olduğu tespit edildi.


NIAID Direktörü Anthony S. Fauci, "Küresel araştırma topluluğunun yaklaşık kırk yıllık çabalarına rağmen, HIV'i önlemek için etkili bir aşı zor bir hedef olmaya devam ediyor. Bu deneysel mRNA aşısı, diğer deneysel HIV aşılarının eksikliklerinin üstesinden gelebilecek çeşitli özellikleri bir araya getiriyor ve bu nedenle umut verici bir yaklaşımı temsil ediyor." dedi.


Deneysel aşı, mRNA COVID-19 aşıları gibi çalışır. Ancak aşı, koronavirüs spike proteini için mRNA talimatlarını taşımak yerine, iki önemli HIV proteini Env ve Gag yapmak için kodlanmış talimatlar sunar. Aşılanmış bir hayvandaki kas hücreleri, yüzeylerinde çok sayıda Env kopyası bulunan virüs benzeri parçacıklar (VLP'ler) üretmek için bu iki proteini birleştirir. HIV'in tam genetik kodundan yoksun oldukları için enfeksiyona veya hastalığa neden olamamalarına rağmen bu VLP'ler, uygun bağışıklık tepkilerini uyarma açısından, bulaşıcı HIV ile eşleşir.


Araştırmacılar, farelerle yapılan çalışmalarda, VLP oluşturan mRNA aşısının iki enjeksiyonunun tüm hayvanlarda nötralize edici antikorları indüklediğini bildirdi. Farelerde mRNA talimatlarından üretilen Env proteinleri, önceki deneysel HIV aşılarına göre bir gelişme olarak tüm virüsteki proteinlere çok benziyordu.


Dr. Lusso, "Her VLP'de otantik HIV zarf proteininin birden fazla kopyasının görüntülenmesi, platformumuzun doğal enfeksiyonu yakından taklit eden spesifik özelliklerinden biridir ve istenen bağışıklık tepkilerinin ortaya çıkmasında rol oynamış olabilir. Şu anda üretilen VLP'lerin kalitesini ve miktarını iyileştirmek için aşı protokolümüzü geliştiriyoruz. Bu, aşı etkinliğini daha da artırabilir ve böylece sağlam bir bağışıklık tepkisi üretmek için gereken prime sayısını azaltabilir ve aşıları hızlandırabilir. Güvenli ve etkili olduğu doğrulanırsa, biz sağlıklı yetişkin gönüllülerde bu aşı platformunun faz 1 denemesini yürütmeyi planlıyoruz.” diye belirtti.



Kaynaklar ve İleri Okuma



Comments


bottom of page