top of page
Ara

Dubai’de Kuraklığa Çözüm: Bulut Tohumlama İle Yapay Yağmur


İklim kriziyle mücadele söz konusu olduğunda, genel olarak konuşursak iki karşıt görüş vardır: Emisyonları azaltmamız ve mümkün olduğunca hasarı tersine çevirmemiz gerektiğine inananlar; ve insanların krizden çıkış yollarını yenileyebileceğine inananlar. ” Büyücüler “ve” Mühendisler " sık kullanılan kısaltmalardır. Aslında, umutsuzca ikisinin bir kombinasyonuna ihtiyacımız var. Emisyonları mümkün olduğunca çabuk azaltmaya devam etmeli ve aynı zamanda gezegendeki yıkıcı insan etkisini azaltmak için mevcut tüm teknolojileri kullanmalıyız.


Yine de,” mühendisler " şüphesiz bu hafta Dubai'den gelen görüntülerden dolayı kendilerini haklı hissedecekler. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yılın bu zamanında, sıcaklıklar düzenli olarak 50 Co 'ye kadar ulaşır ve yoğun bir sıcaklık hissedilir. Ortalama olarak, ülkede her yıl yaklaşık 100 mm yağmur yağıyor. Ancak şiddetli yağmur yine de son birkaç gündür Dubai'yi sırılsıklam ediyor. Peki nasıl? Az önce Dubai’nin çok az yağış aldığından ve sıcaklıkların çok yüksek derecelere ulaştığından bahsettik. Nasıl oluyor da kuraklıkla yüz yüze kalan Dubai’de son birkaç gündür şiddetli yağmurlar yağıyor? Bulut tohumlama yöntemi ile.


Bu, elektrik yükünün veya gümüş iyodür gibi kimyasalların bulutlara ateşlenmesini içeren son derece karmaşık bir prosedürdür. Bevan Hurley projeyi şu sözleriyle açıklıyor: "Proje, elektrik darbesi aldıklarında su damlalarının birleşmesini ve yapışmasını sağlamaya çalışıyor. Bunu tarak için kuru saçlara benzetebiliriz. Drone’lar yardımı ile elektrik verilen bulutlarda yağmur damlaları oluşturulmuş oluyor.” Bulut tohumlama üzerinde çalışan Profesör Maarten Ambaum BBC'ye: "Damlalar birleştiğinde ve yeterince büyük olduğunda, yağmur gibi düşecekler.” ifadelerini kullandı.


“Birleşik Arap Emirlikleri yine de cezalandırıcı derecede sıcak bir ülke, bu yüzden kaydedilen sıcaklıkların iklim kriziyle bağlantılı olup olmadığı belli değil. Ancak, Dünya'nın başka yerlerinde, iklim krizinin etkilerinin yavaş yavaş ortaya çıktığını deneyimledik. Doğa bizi uyardı. Avrupa ve Çin'de sel; Amazon'da kuraklık; Kaliforniya'da orman yangınları… İklim krizinin gerçek olduğunu ciddi olarak inkar etmek fayda etmez. Bu yüzden Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulut tohumlama çabalarını memnuniyetle karşılamalıyız.” diyor Rupert Hawksley.


Bulut tohumlamada kullanılan kimyasalların tarım üzerinde ne gibi bir etkisi olabileceğini henüz bilmiyoruz. Bulut tohumlamada genellikle titanyum dioksit nanopartikülleri kullanılır. Bu konuda ekolojist Marie Simonin'i endişelendiren bir durum var. Bu yılın başlarında Wired dergisine şunları söyledi: "Titanyum dioksit nanopartiküllerinin ekotoksisitesi hakkında daha yoğun bir araştırma yapmadan, özellikle tarım bölgeleri ise, büyük yüzeyleri etkileyecek bulut tohumlaması gibi büyük ölçekli bir uygulama hakkında endişeleneceğim.”


Ancak bazı iklim muhabirleri ve mühendislere göre artık endişelenmenin değil, risk almanın zamanı. Bu şekilde iklim krizlerinin önüne geçilebilir ve Dubai gibi kuraklıkla karşı karşıya kalan ülkelerde “Bulut Tohumlama Yöntemi” uygulanarak kuraklığın önüne geçilebilir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion/dubai-f

Comments


bottom of page