top of page
Ara

Her Gece Yatmadan Önce Çocuğunuza Sormanız Gereken Üç Soru



Bugün seni gülümseten ne oldu? Bugün seni üzen ne oldu? Bugün yeni öğrendiğin şey ne oldu?


Aslında bu çok basit bir sohbet ama birçok amacı var. Öncelikle, bu sohbet sayesinde çocuklarımıza nasıl iletişim kurabileceklerini öğretiyoruz. Paylaşmak aileler için normal bir süreçtir. Ayrıca çocuklarımız ileriki yaşlarında da zorlandıkları bir durumda, ağlayacak bir omuza ihtiyaç duyduklarında, başarılarını paylaşmak istediklerinde rahatça bize ulaşabilmeliler. Bunu istememiz gerekir. Fakat şurası bir gerçek ki, bu durum kendiliğinden gerçekleşebilecek bir durum değildir. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza ailece paylaşmanın nasıl da güzel, keyifli ve iyi bir şey olduğunu hissettirmeye ve onlara güven duygusu vermeye çalışmamız gerekir.



Bu sorular ile bir ebeveyn olarak çocuğumuzun gözünden gününün nasıl geçtiğini öğrenebilme fırsatımız olacaktır. Bazen hiç beklemediğimiz bir konuyu gündeme getiriyor veya ne hissettiğini bizimle paylaşıyor da olabilir. Böylelikle ebeveyn olarak da bize, onu daha iyi tanımamız ve fiziksel olarak orada bulunamadığımız anları da onunla paylaşabilmemiz noktasında yardımcı olabilmektedir. Ayrıca çocuğumuzun, bizlerin gerek bir sözümüzü gerekse bir davranışımızı yanlış yorumladığı durumlarda da bir ipucumuz olabilmektedir. Bu nedenle de bunu çözüp bizi doğru anlamasını sağlama fırsatı yakalayabilmekteyiz. Çocuğumuzun hayat boyu öğrenen biri olması için de bu sorular aslında alternatif bir yol sunuyor. Bu sayede ona yaşadığı olumsuz deneyimlerin bile onu üzmüş olmasına rağmen, olumsuz sonlanmasının gerekmediğini öğretmek ve göstermek için de bir fırsat oluyor. Çocuğumuz şunu öğreniyor: "Hatalar normaldir ve bizler için hatalarımızda öğrendiğimiz her şey çok değerlidir. "



Çocuklarınızla uyku öncesi yapıyor olacağınız bu paylaşımların sihrini görmeye başladığınızda gözlerinize inanamayacaksınız. Üstelik bu anlar sizi birbirinize daha da yakınlaştırıyor olacaktır. Daha sonra da akışına uygun olarak, sizin ona sorduğunuz soruları cevapladıktan sonra, “Evet sıra bizde!” ya da “Bugün bizi ne mutlu etti acaba?” diye eşinizle birbirinize sormaya başlayın. Emin olun ki artık bu sorular iki taraflı devam edeceğe benziyor olacak.


Son olarak, eğer benzer bir rutininiz yoksa, bu soruları yaşamınıza dahil etmeniz faydalı olacaktır. Belki de bu sohbetler çocuklarınızla geçirdiğiniz, en sevdiğiniz anlardan biri olabilir. Çünkü gerçekten iletişim sağlamanıza ve birbirinizle yakınlaşmanıza yardımcı olacaktır.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  • Lewis M (2002). Child and Adolescent Psychiatry. A Comprehensive Textbook.. 3.Ed: Lippincott

  • Williams, Wilkins, Philadelphia, USA.

  • Weissbluth, M. (2006). Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları Mutlu Çocuklar. Koridor.

Comments


bottom of page