Southampton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kök hücrelerden insan kıkırdak dokusu üretmenin yeni bir yolunu icat ettiler. Bu teknik, kıkırdak hasarı olan insanlar için çok ihtiyaç duyulan yeni bir tedavinin geliştirilmesinin önünü açabilir.
Kıkırdak, eklemlerde bir amortisör görevi görür ancak günlük aşınma ve yıpranma, spor yaralanmaları ve düşmelerden kaynaklanan travma nedeniyle hasara karşı hassastır. Kıkırdak hücrelerini kullanarak hasarlı kıkırdak bölgelerini onarmak için mevcut standart cerrahi yaklaşımların kullanılması %100 başarılı değildir. Bunun nedeni, hasar bölgesinde kıkırdak hücreleri tarafından üretilen onarım dokusunun hayatta kalmasının 5-10 yıl sonra önemli ölçüde azaldığının gösterilmesidir. Bu nedenle, hasar bölgesinde kıkırdak hücrelerinin aksine kıkırdak dokusunun implantasyonu yoluyla sağlam ve uzun süreli onarımı teşvik etmenin yeni bir yoluna ihtiyaç vardır.
İnsan Gelişimi, Kök Hücreler ve Rejenerasyon Merkezi'ndeki bilim insanları cevabı bulmuş olabileceklerini düşünüyorlar. Embriyonik kök hücreleri başarılı bir şekilde kıkırdak hücrelerine ayırarak laboratuvarda kıkırdak dokusu oluşturdular ve daha sonra bunları herhangi bir sentetik veya doğal destek malzemesi olmadan üç boyutlu kıkırdak dokusu parçaları oluşturmak için kullandılar. Bu, 'iskelesiz' kıkırdak doku mühendisliği tekniği olarak bilinir. Oluşturulan kıkırdak dokusu yapısal ve mekanik olarak normal insan kıkırdağı ile karşılaştırılabilir ve hastalar için mevcut tedavi seçeneklerinden daha stabil ve daha uzun süreli bir onarım oluşturma potansiyeline sahiptir.
Araştırmacılar, yapısal ve mekanik özelliklerini olumsuz etkilemeden 1 mm'nin ötesine ölçeklenen kıkırdak dokusu oluşturmak için iskelesiz tekniği ilk kullanan kişilerdir. Ekip, sonunda, daha fazla araştırma yapıldıktan sonra, bu laboratuvar tarafından oluşturulan dokunun, hasarlı kıkırdağı onarmak için ameliyatta rutin olarak kullanılabileceğini umuyor.
Bilimsel Raporlar dergisinde yayınlanan disiplinlerarası çalışma, Southampton Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Franchesca Houghton ve Dr. Rahul Tare tarafından yönetildi. Dr. Houghton şunları söyledi: “Bu araştırma heyecan verici, çünkü normal insan kıkırdağına benzer özelliklere sahip kıkırdak üretme kabiliyetimiz kıkırdak onarımı için sağlam bir doku mühendisliği ürünü sağlama potansiyeline sahip.” Dr. Dara şunları ekledi: “Bu doku temelli 'benzer' yerine koyma yaklaşımı, hasarlı kıkırdağı onarmak ve uzun vadeli hasta sonuçlarını iyileştirmek için mevcut hücre bazlı cerrahi yaklaşımlarda adım adım bir iyileşme sağlama potansiyeline sahiptir.”
Kaynaklar ve İleri Okuma
https://medicalxpress.com/news/2021-09-power-stem-cells-harnessed-cartilage.html
Comments