İnsan neslinin tükenmesi ve Dünya’nın sonunun geleceği herhangi bir olayda neslin devamını sağlamayı ve insan yaşamını korumayı amaçlayan bilim insanları, Ay’a 6.7 milyon canlıdan alınacak olan üreme hücresi numunelerini (sperm, yumurta, spor, tohum) göndermek ve Dünya’da yaşamanın imkansız olduğu bir durumda insanlığın devamlılığını sağlamak istiyor.
Arizona Üniversitesi araştırmacısı Jekan Thanga, beklenmedik bir kaynaktan bilimsel ilham alıyor: Nuh'un Gemisi. Bununla birlikte, her hayvanın ikisinden ziyade, Ay'daki güneş enerjili “gemisi”, 6.7 milyon canlı türünden kriyojenik olarak dondurulmuş tohum, spor, sperm ve yumurta örneklerini depolayacaktır.
Thanga ve bir grup lisans ve yüksek lisans öğrencisi, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Havacılık ve Uzay Konferansı sırasında sunulan bir makalede "Modern Küresel Sigorta Poliçesi" olarak adlandırdıkları Ay’da Nuh’un Gemisi konseptini tanıttı.
Arizona Mühendislik Üniversitesi'ndeki Havacılık ve Makine Mühendisliği profesörü Thanga, "Dünya doğal olarak geçici bir ortamdır." dedi. "İnsanlar olarak, yaklaşık 75.000 yıl önce, 1000 yıllık bir soğutma süresine neden olan ve bazılarına göre insan çeşitliliğinde tahmini bir düşüşe neden olan Toba süpervolkan patlamasıyla kıl payı kurtulduk. Çünkü insan uygarlığının o kadar büyük bir ayak izi var ki, eğer çökerse, gezegenin geri kalanı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir."
Thanga'nın ekibi, numunelerin başka bir gök cismi üzerinde depolanmasının, bir olayın Dünya'nın tamamen yok olmasına neden olması durumunda biyoçeşitliliğin kaybolma riskini azalttığına inanıyor. Bilim insanları, 2013 yılında Ay yüzeyinin hemen altında yaklaşık 200 lav tüpünden oluşan bir ağ keşfettiler. Bu yapılar milyarlarca yıl önce, lav akıntılarının yeraltındaki yumuşak kayalardan geçerek yeraltı mağaraları oluşturmasıyla meydana gelmiştir. Yeryüzünde, lav tüpleri genellikle metro tünellerine benzer boyuttadır ve depremler, plaka tektoniği ve diğer doğal süreçlerle aşınabilir. Bu Ay lav tüpleri ağı yaklaşık 100 metre çapındadır. Tahminen 3 milyar ila 4 milyar yıl boyunca dokunulmamış olup güneş radyasyonundan, mikrometeoritlerden ve yüzey sıcaklığı değişikliklerinden koruyucu bir ortam sağlayabilir.
Ay'da bir Ay üssü veya insan yerleşimi geliştirme fikri yüzlerce yıldır var olmuştur ve lav tüpü keşfi uzay topluluğunun konsepte olan coşkusunu yenilemiştir. Ancak Ay, insanların uzun süreler geçirebileceği misafirperver bir ortam değildir. Nefes alınabilecek hava yoktur ve -25 Co derece veya -15 F civarındadır. Öte yandan, aynı özellikler, bir seferde yüzlerce yıl boyunca çok soğuk ve rahatsız edilmemesi gereken örnekleri saklamak için harika bir yer olabilir. Ancak 6.7 milyon türün her birinden yaklaşık 50 numunenin taşınması yaklaşık 250 roket fırlatılması anlamına geliyor.
Proje hakkında akıllara takılan çok fazla soru var. Örneğin; insana ait üreme hücreleri olan sperm ve yumurtanın döllenebilmesi nasıl sağlanacak, doğum nasıl gerçekleşecek ve oksijensiz bir ortamda neslin devamı nasıl mümkün olacak?
Comments