Diş ve kemik gelişiminin belirlenmesi yaş tayininde sık kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle ortodontist ve pedodontistler tanı ve tedavinin planlanması için kişinin dental yaşıyla ilgilenirler. Ceset kalıntılarındaki dişler; sert yapısal özellikleri, mekanik, kimyasal ve fiziksel etkilere karşı dayanıklı ve uzun süre yapılarını koruması nedeniyle kimliklendirmede değerli bilgiler sunar. Ayrıca, vücudun diğer organları ile kıyaslandığında dişler; çevresel, genetik ve beslenme gibi faktörlerden en az etkilenmektedirler.
Adli diş hekimliği uygulamalarının en önemli kullanım amaçlarından birisi; gerek yaşayan gerekse ölü bireylerde çene, ağız içi dokuları, diş özellikleri ve dental kalıntıların incelenmesi ile cesedin ya da şüphelinin kimliklendirilmesinin (identifikasyon) sağlanmasıdır. Günümüzde kimliklendirme çalışmalarında bilimsel metotlar ön plana çıkmıştır. Diş kayıtlarının karşılaştırılması bu metotlar arasında önemli yer tutmaktadır.
Türkiye’de 1999 yılında meydana gelen ve binlerce insanın öldüğü deprem felaketinden sonra kurbanların kimliklendirilmesinde büyük sorunlar yaşanmıştır. Sonraki yıllarda Türkiye’de meydana gelen uçak kazaları, tren kazası, yine İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırılar vb. kitlesel kazalarda aktif olarak adli diş hekimleri kimliklendirme timleri ile birlikte çalışmalar yapmışlardır. Günümüzde kitle felaketlerindeki kimliklendirme çalışmalarında dental bulguların kullanılması ile gerçekleştirilen pozitif kimliklendirme sayıları azımsanmayacak yüzdelere ulaşmıştır. Böylece yaş tahmininde geleneksel iskelet incelemelerine dayanan tekniklerin yanı sıra diş gelişimine dayalı yöntemlerin de pratik uygulamalarda kullanımının önü açılmıştır.
Kaynaklar ve İleri Okuma
https://jag.journalagent.com/eudfd/pdfs/EUDFD_39_2_73_82.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080158/
https://jag.journalagent.com/adlitip/pdfs/ADLITIP-86658-REVIEW-
Commentaires