top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıYaren Sert

Koku Duyusu Neden Talamusa Uğramaz?


Talamus; koku duyusu hariç tüm duyuların toplandığı, sınıflandırıldığı ve tüm duyu sistemlerinden gelen bilgilerin serebral kortekse iletildiği merkezdir. Talamusun ayrıca duyuları filtre edebilme özelliği vardır. Bu nedenle ancak talamus gelen sinyallerin geçmesine izin verirse o duyu ilgili merkeze ulaşabilir.

Taktığımız gözlüğü biri bize hatırlatmadığı müddetçe hissetmememizin nedeni gözlüğün tenimize değdiği noktalarda oluşan uyarıların talamus tarafından filtre edilmesidir. Zaten gözlüğü ilk taktığında bu uyarı ilgili merkeze gönderilmişti. Yani talamus gerekli bir bilgi geldiğinde beyni uyarır, benzer bilgi tekrar geldiğinde ise beyni meşgul etmez.


Tüm bu anlatılanlardan sonra aklınıza eğer koku duyusu talamusta filtrelenmiyorsa biz nasıl kokuya adapte olabiliyoruz sorusu gelebilir. Örneğin bir odanın içinde ağır bir koku varsa bir zaman sonra bu odadaki kişiler bu kokuyu hissetmezler. Burada devreye giren kısım ise burunda bulunan reseptörlerdir. Bu reseptörler kokuyu algılar ama aynı kokuyu bir zaman sonra beyne herhangi bir uyarı göndermeyi bırakırlar. Buna ‘'koku adaptasyonu’' denir. Burun kendi içinde filtrelemeyi yaptığı için talamusta herhangi bir işleme ihtiyaç duyulmaz. Burundan çıkan sinyaller doğrudan beyindeki ilgili merkezlere giderken talamusa sadece bilgi verir. Sonuç olarak talamus koku duyusundan haberdar olur ama diğer duyularda yaptığı gibi koku sinyallerini isteğine göre durdurma şansı yoktur.


KAYNAKÇA

Karaismailoğlu, Serkan (2015), Kadın Beyni Erkek Beyni

Comments


bottom of page