Kanser, vücuttaki anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesidir. Vücudun normal kontrol mekanizması çalışmayı durdurduğunda kanser gelişir. Eski hücreler ölmez ve bunun yerine kontrolden çıkar ve yeni, anormal hücreler oluşturur. Bu ekstra hücreler,durmadan bölünebilirler ve tümör adı verilen yumrular oluşturabilirler. Birçok kanser, doku kütlesi olan katı tümörler meydana getirir. Lösemi benzeri kan kanserleri genellikle katı tümörler oluşturmazlar.
Kanser vücudun herhangi bir yerinde gerçekleşebilir. Kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise prostat kanseri en yaygın görülen kanser türleridir. Akciğer kanseri ve Kolorektal kanserler ise hem erkekleri hem de kadınları çok sayıda etkiler.
Beş ana kanser kategorisi vardır:
· Karsinomlar iç organları kaplayan deride veya dokularda başlar.
· Sarkomlar kemik, kıkırdak, yağ, kas veya diğer bağ dokularında gelişir.
· Lösemi kan ve kemik iliğinde başlar.
· Lenfomalar bağışıklık sisteminde başlar.
· Merkezi sinir sistemi kanserleri beyin ve omurilikte gelişir.
Kanser denilince en çok merak edilen konular, kanserin neden olduğu ve tedavisinin nasıl gerçekleştiğidir. Bu soruların cevabını beklerken hatırlanması gereken en önemli husus, kanserin tek bir hastalık değil, nedenleri ve tedavileri birbirinden farklı olabilen, çok sayıda farklı alt türü olan bir hastalık grubu olduğudur. Genel olarak bir açıklama yapacak olursak kanser hastalığının nedenlerini ve uygulanan tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
· Çoğu yaşlılıkla ilgili gerçekleşen rastgele mutasyonlar (%35)
· Çevresel nedenler (%50)
§ Sigara kullanımı
§ Obezite
§ Virüs ve Bakteriler
§ Ultraviyole Işınlar (UV)
§ Alkol
§ Kimyasal karsinojenler (kanser yapıcılar)
· Kalıtsal geçişler ve Ailesel yatkınlıklar (%15)
§ BRCA mutasyonları ve Lynch sendromu (kalıtsal)
§ Prostat kanseri, akciğer kanseri (ailesel)
En çok uygulanan kanser tedavileri:
· İmmunoterapi
· Kemoterapi ve akıllı İlaçlar
· Kanser ameliyatları
· Minimal invaziv (ameliyatsız) kanser tedavileri
· Radyoterapi
· Moleküler tedaviler
Kanser, bulaşıcı bir hastalık değildir ancak görülme sıklığı en fazla olan hastalıklarda ikinci sırada yer alıyor. Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemiz için ise her 5 ölümden biri kanser kaynaklı.
Halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak ve erken teşhisin önemine vurgu yapmak için Türkiye’de her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenleniyor.
Kaynak:
www.drozdogan.com
www.cancercenter.com
Comments