top of page
Ara

Fütüristik Beyin İmplantı Sayesinde Sadece Düşünerek Yazı Yazılabilir!



Stanford'daki bilim insanları, elleri felçli olan bir adamın sadece nasıl yazıldığını düşünerek kelimeleri “yazmasına” izin veren bir beyin implantı geliştirdiler. Grup ilk olarak Mayıs ayında Nature dergisinde çalışmalarını yayınladı ve WE Summit adlı yakın tarihli bir bilim telekonferansında tam bir sunum yaptı.


Bulgulara göre, adam dakikada 90 karaktere kadar yazabildi. Bu geçmiş implantlara göre büyük bir gelişme. Önceki seçenekler, imleçleri dijital klavyedeki belirli karakterlere taşımak için düşüncelerini kullanan hastalara dayanıyordu. Yeni beyin implantı sayesinde insanların metin yazması için el yazısı hareketlerini hayal etmesi yeterli.


Beyin-bilgisayar arayüzlerinin (brain-computer interfaces/BCI) ana odak noktalarından biri, konuşma ve bu gibi yeteneklerini kaybetmiş olan insanların temel motor becerilerini geri kazandırmaktır. Bilim insanları bu yeni implantla, motor kortekste el yazısı hareketlerini ve sinirsel aktiviteyi çözen intrakortikal bir BCI kullanarak bu fikri oluşturmaya çalışıyorlar.


İmplant daha sonra beyinde oluşan bu bilgiyi alır ve gerçek zamanlı olarak metne çevirir. Esasen, implantı olan kişinin bir harf veya kelime yazmayı düşünmesini sağlar. Bu harf veya kelime daha sonra metne çevrilerek kullanıcıdan hızlı iletişim sağlanır.


İmplant test edildiğinde, çevrimiçiyken %94.1 ham doğruluk, çevrimdışıyken ise %99 doğruluk sağlayabildi. Bu sayı, testin katılımcısının yaş grubundaki bireylerin tipik akıllı telefon yazma hızlarıyla karşılaştırılabilir. Bir nörobilimci ve mühendis olan Krishna Shenoy, WE Zirvesi sırasında: "Beyni önümüzdeki yıllarda nörobilim yoluyla gerçekten anladığımızda, daha çeşitli görevlerde çok daha iyisini yapabilmeliyiz." dedi.


Görme engeli olan kullanıcıların şekilleri görmesini sağlayan beyin implantlarıyla daha önce tanışmıştık. Shenoy, bu bulguların sadece “buzdağının görünen kısmı” olduğuna inanıyor. Daha fazla test ve mühendislik ile kullandıkları implantlar daha da güçlü sonuçlar verebilir.


Shenoy, bilim insanlarının şu anda kullandıkları yöntemin bireyler için güvenli olduğunu kanıtladığını söylüyor. Bununla birlikte, implantları ticarileştirmek için bilim insanlarının beyne güvenli bir şekilde daha fazla elektrot yerleştirmeleri gerekiyor. Aynı zamanda bu implantların gelecekte kullanılabilmesi için maliyetinin daha az olması gerekir. Nöroşirürji (beyin ve sinirde cerrahi operasyon) şu anda çok pahalı olduğu için ameliyatın daha uygun hale gelmesi gerekecektir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

Comments


bottom of page