Kendinizi aslında hiç de önemli olmayan bir konuda gereksiz yere takıntı yapıp karar vermekte zorlanırken bulduğunuz oldu mu? Arkadaşlarınıza, “Ne yiyelim?” veya “Nereye gidelim?” gibi basit sorularına karar veremediğiniz için “Fark etmez, sen seç!” cevabını mı veriyorsunuz? Aralarında seçim yapabileceğiniz (genellikle eşit derecede önemli bulduğunuz) birkaç seçeneğiniz varken yalnızca bir avuç seçim üzerinde kararsız kalıp bunlar hakkında kapsamlı bir şekilde bilgi mi arıyorsunuz? Muhtemelen kolayca başka düşüncelere dalıp konsantrasyonunuzu kaybediyor, sonucunda da bunalmış hissedip karar vermemeye “karar” veriyorsunuz. Peki karar vermeniz neden bu kadar zor?
Kararsızlık bir tür kronik ertelemedir, önemli ve genellikle stresli bir karar vermek zorunda kalındığında meydana gelir. Kişi seçim sayısından bunalmış hisseder, sonunda bilgi arar ve bilgiye asla ulaşamadığını iddia eder. Bu kişiler tembel değildir; sadece zor bir karar vermemek için her şeyi yaparlar. Bu duruma örnek olarak bir kişinin uygun bir iş veya eş seçmesi verilebilir.
Kararsızlık, yapılan araştırmalarda nevrotiklik ile ilişkilendirilmiştir. Nevrotik bireyler, yanlış gidebilecek her şey hakkında düşünmeye eğilimlidirler. Bununla birlikte, kararsızlık önemsiz bir mesele değildir. Bu tür davranışların etkisi, doğru yaşam partnerini veya “birini" bulmak gibi yaşamdaki önemli bir konu hakkında karar vermeye çalışırken çok daha büyük olabilir. Yanlış karar verme kaygısı ve korkusu, acı verici ve hatta hasta edici olabilir. Aboulomania da bu hastalıklardan biridir.
Hepimiz hayatımızda zor bir karar vermek zorunda kalmış olabiliriz. Bu anlarda genellikle kendimizden şüphe etmeye başlarız ve hangi seçeneği tercih edeceğimizi bilemediğimiz için gergin hissederiz. Bir şey seçmek zorunda kalırken kararsız olmak normaldir. Ancak, günlük hayatınızı etkilemeye başladığında sorunlu hale gelebilir. Kararsızlık kişisel ilişkilerinizi etkilemeye başlarsa; stres, endişe veya depresyondan kaynaklanıyorsa “aboulomania” hastalığından muzdarip olabilirsiniz.
Aboulomania hastalığının kesin bir nedeni yoktur fakat ortaya çıkmasının biyolojik veya psikolojik tetikleyicileri olabilir. Örneğin beynin prefrontal korteksi bu hastalığın temelinde yer alır. Çünkü beyinde karar vermekten sorumlu alan burasıdır ve kararsızlık durumuyla doğrudan ilişkilidir. Aboulomania genellikle anksiyete ve depresyon ile birlikte hareket eder. Aslında tüm bu faktörler, hastaların nihayet yardım almaya karar verdiklerinde şikayet etmelerinin başlıca sebebidir.
Belirtiler
● Öz güven eksikliği, yalnız vakit geçirememe, sürekli yanında birini isteme
● Sorumluluk alamama
● Olumsuz eleştiriye maruz kalınca kolayca kırılma
● Herhangi bir şeye karşı duyulan kaygı
● İlişkilerde pasif kalıp karar vermekten ve plan yapmaktan kaçınma
Tedavi
Aboulomania hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Prognozu (hastalığın seyri hakkında tahmini ve iyileşme şansı olup olmadığı) daraltmaya yardımcı testler yapılır. Tanıdan sonra, bu bozukluğun üstesinden gelmek için profesyonel yardım şiddetle tavsiye edilir. Aboulomania ile başa çıkmak söz konusu olduğunda bir psikoloğa veya psikiyatriste gitmek çok önemlidir. Bu rahatsızlıktan muzdarip biri kararsızlık düzeylerinin normal olduğunu düşünebilir, ancak sorun göründüğünden daha ciddi olabilir.
Comments