top of page
Ara

Çocuklarda Meyve Sebze Alımları ve Zihinsel Sağlık Arasındaki İlişki


East Anglia Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, meyve ve sebzelerle dolu daha iyi bir diyetle beslenen çocukların zihinsel sağlıkları daha iyi oluyor. Yayınlanan yeni bir çalışma, İngiltere'deki okul çocuklarında meyve ve sebze alımları, kahvaltı ve öğle yemeği seçimleri ve zihinsel refah arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır.


Norfolk İlçe Konseyi ile işbirliği içinde UEA Sağlık ve Sosyal Bakım Ortakları tarafından yönetilen çalışma, özellikle ortaokul öğrencileri arasında daha fazla meyve ve sebze yemenin daha iyi refah ile nasıl bağlantılı olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre günde beş veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketen çocuklar, zihinsel sağlık açısından en yüksek puanlara sahipti.


Araştırma ekibi, zihinsel refahı optimize etmek ve çocukları tam potansiyellerini gerçekleştirmeleri için okul öncesi ve sırasında tüm çocuklara kaliteli beslenmenin sağlanması amacıyla halk sağlığı stratejileri ve okul politikalarının geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.


“Zayıf zihinsel sağlığın gençler için önemli bir sorun olduğunu ve uzun vadeli olumsuz sonuçları olmasının muhtemel olduğunu biliyoruz.” diye belirtti UEA'nın Norwich Tıp Okulu'ndan baş araştırmacı Prof. Ailsa Welch. "Beslenme ve fiziksel sağlık arasındaki bağlantılar iyi anlaşılmış olsa da, şimdiye kadar, beslenmenin çocukların duygusal refahında bir rol oynayıp oynamadığı hakkında pek bir şey bilinmiyordu. Bu nedenle, diyet seçimleri ile okul çocukları arasında zihinsel refah arasındaki ilişkiyi araştırmak için yola çıktık."


Araştırma ekibi, Norfolk çocukları ve Genç Halkın Sağlık ve Refah Anketi'nden alınan Norfolk genelinde 50 okuldaki (7.570 ortaokul ve 1.253 ilkokul çocuğu) yaklaşık 9.000 çocuğun verilerini inceledi. Çalışmaya katılan çocuklar beslenme seçimlerini kendileri bildirdiler ve neşe, rahatlama ve iyi kişilerarası ilişkilere sahip olmayı kapsayan yaşa uygun zihinsel sağlık testlerine katıldılar.


Ekip, beslenme faktörleri ile zihinsel refah arasındaki ilişkiyi inceledi ve olumsuz çocukluk deneyimleri ve ev durumları gibi etkisi olabilecek diğer faktörleri hesaba kattı.


Ayrıca UEA'nın Norwich Tıp Fakültesi'nden Dr. Richard Hayhoe şunları söyledi: "İyi beslenmenin çocuklarda daha iyi zihinsel refah ile ilişkili olduğunu bulduk. Ve özellikle ortaokul çocukları arasında, meyve ve sebzelerle dolu besleyici bir diyet yemek ile daha iyi zihinsel esenliğe sahip olmak arasında gerçekten güçlü bir bağlantı vardı. Ayrıca, hem ilkokul hem de ortaokul öğrencileri tarafından yenen kahvaltı ve öğle yemeği türlerinin de refahla önemli ölçüde ilişkili olduğunu bulduk. Geleneksel bir kahvaltı yapan çocuklar, sadece bir şeyler atıştıran veya içenlere göre daha iyi bir refah düzeyindelerdi. Ancak kahvaltıda enerji içecekleri içen ortaokul çocuklarının zihinsel sağlık puanları özellikle düşüktü, hatta hiç kahvaltı yapmayan çocuklardan bile daha düşüktü.”


"Bireysel ve toplumsal düzeyde potansiyel olarak değiştirilebilir bir faktör olan beslenme, çocukluk çağı zihinsel refahını ele alma stratejileri için önemli bir halk sağlığı hedefini temsil ediyor. Zihinsel refahı optimize etmek ve çocukların potansiyellerini tam olarak yerine getirmelerini sağlamak amacıyla okul öncesi ve sırasında tüm çocuklara kaliteli beslenmenin sağlanması için halk sağlığı stratejileri ve okul politikaları geliştirilmelidir." diye ekledi Profesör Welch.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210928075004.htm

  2. Richard Hayhoe, Boika Rechel, Allan B Clark, Claire Gummerson, S J Louise Smith, Ailsa A Welch. Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional study. BMJ Nutrition, Prevention & Health, 2021; e000205 DOI: 10.1136/bmjnph-2020-000205






Comments


bottom of page