Broca Alanı
top of page
Ara

Broca Alanı


Broca alanı, sol frontal lobun alt kısmında konuşma üretimini kontrol eden bir bölgedir. Solunum kaslarının, gırtlak, yutak ve yanak, dudak, çene ve dil kaslarının faaliyetlerini koordine eder. Bu alanda bir hasar varsa birey ne söylemek istediğini bilir, ancak kendini ifade edebileceği kelime ve cümleleri oluşturamaz. Sadece değişik sesler çıkartabilir.


Paul Broca, beyinde keşfetmiş olduğu bu konuşma bölgesiyle tanınır. Kendisi 20 yaşında tıp fakültesinden mezun olmuş, antropoloji ve frenolojiye merakı sayesinde en önemli keşfini yapmıştır.

Paul Broca’nın çalıştığı hastanede 30 yıldır felçli olarak yatan Laborgne, kendisine sorulan her soruya sadece ‘tan tan’ diyerek cevap veriyordu. Hatta kendisine ‘Tan’ takma adı verilmişti. Bu durum Paul Broca’nın ilgisini çekmişti ve Tan öldükten sonra onun beynini inceledi. Broca, beynin frontal lobunun sol kısmında bir doku bozukluğu olduğunu fark etti. Muhtemelen Tan bu yüzden konuşamıyordu. Daha sonra konuşma bozukluğu olan kişilerde aynı bölgede hasar olduğu gözlendi ve Broca’nın fikri doğrulanmış oldu. Bu yüzden bu bölge ‘Broca alanı’ olarak isimlendirildi.


Tan’ın beyni ise şu an Paris’teki Dupuytren Müzesi’nde sergilenmektedir.



KAYNAKÇA

Karaismailoğlu, Serkan (2015), Kadın Beyni Erkek Beyni

bottom of page