Fazla Kahve Tüketimi Beyin Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
top of page
Ara

Fazla Kahve Tüketimi Beyin Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?


Dünya üzerinde yılda yaklaşık 9 milyar kg kahve tüketilmektedir. Sabah kahvesi, keyif kahvesi, yorgunluk kahvesi... Kısacası gün içerisinde kahve içmek için birçok bahane var. Güney Avustralya Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, bahanelere sığınarak tükettiğimiz fincanlar dolusu kahvenin özellikle beyin sağlığımızı nasıl ve ne kadar etkilediğini araştırdılar.


Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekiple yürütülen çalışma, beyin MR görüntüleri düzenli olarak çekilen, 37-73 yaş aralığında 17 bin 702 katılımcıyla gerçekleştirildi. Araştırmada, fazla kahve tüketiminin beyin hacminde yarattığı değişikler incelenerek bunama olasılıklarına bakıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre, altı fincandan fazla kahve içenlerin bir günde bunama riskinin %53 arttığı ortaya çıktı.


Baş araştırmacı Kitty Pham, araştırmanın halk sağlığı için önemli bilgiler sunduğunu söylüyor ve bu çalışmanın aynı zamanda hacimsel beyin görüntüleme verilerini ve çok çeşitli kafa karıştırıcı faktörleri dikkate alan en büyük çalışma olduğunu söylüyor.


Ayrıca Kitty Pham, araştırmanın sonuçlarına göre, bütün olasılıklar ve permütasyonlar hesaplandığında sürekli olarak daha yüksek kahve tüketiminin, azalmış beyin hacmi ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu bulduklarını söylüyor. Beyin hacminin küçülmesi ise demans, inme ve erken bunama gibi hastalıklara sebep olabilir.


Kıdemli araştırmacı Profesör Elina Hyppönen, "Bu araştırma, yoğun kahve tüketimi ve beyin sağlığı hakkında hayati bilgiler sağlıyor ancak hayattaki birçok şeyde olduğu gibi, ılımlılık anahtardır." diyor. Ayrıca "Diğer genetik kanıtlar ve randomize kontrollü bir çalışma ile birlikte bu veriler, yüksek kahve tüketiminin beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini kuvvetle göstermektedir.” diyor.


Kısacası bu araştırma bizlere bir kez daha “Çoğu zarar azı karar.” atasözünü hatırlatıyor.


Kaynaklar ve ileri okuma


Makale: “High coffee consumption, brain volume and risk of dementia and stroke” by Kitty Pham, Anwar Mulugeta, Ang Zhou, John T. O’Brien, David J. Llewellyn and Elina Hyppönen, 24 June 2021, Nutritional Neuroscience. DOI: 10.1080/1028415X.2021.1945858


bottom of page