Körlük ve Meme Kanseri İlişkisi
top of page
Ara

Körlük ve Meme Kanseri İlişkisi

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021



British Journal of Cancer'da yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, 65 yaşından önce tamamen kör olan kadınların meme kanserine yakalanma riski önemli ölçüde daha düşük.


Meme kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir ve her yıl yaklaşık 200.000 vaka teşhis edilmektedir. Meme kanseri ile çeşitli risk faktörleri ilişkilendirilmiş olsa da, vakaların çoğunun nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, tarama ve önleme yöntemlerini geliştirmek amacıyla bu hastalığın nedenlerini ve risk faktörlerini araştırmaya devam etmektedir.


Geçmişte araştırmacılar melatoninin meme kanserine karşı koruyucu bir etki sağladığını teoride kanıtlamışlardır. Önceki deneysel çalışmalar, gece saatlerinde görünür ışığa maruz kalmanın melatonin seviyelerini düşürdüğünü ve meme kanseri riskini artırdığını göstermiştir. Işığa maruz kalma melatonin salgılanmasını baskılasa da, bu baskılama tamamen kör insanlarda daha az derecede gerçekleşir.


Norveçli araştırmacılar, melatonin hipotezini daha fazla araştırmak için Norveçli görme engelli kadınlar üzerinde bir kohort çalışması yürüttüler. Araştırmacılar, 396'sı tamamen kör olan 15.412 görme engelli kadın kohortunu belirlemek için Norveç Körlük Kayıt Defteri'nden gelen verileri kullandılar. Araştırmacılar daha sonra bu kadınları meme kanseri insidansını araştırmak ve görme bozukluğu ile meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için takip etti.


Sonuçlar, kör kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin %35 oranında azaldığını göstermiştir. Ayrıca, 65 yaşından önce tamamen kör olan kadınların riski ise %50 azalmıştır. Fakat tam körlük dışında görme bozukluğu ile meme kanseri arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

1- British Journal of Cancer, Vol. 84, No. 3, pp. 397-399, 2001

2- https://news.cancerconnect.com/breast-cancer/blind-women-have-lower-risk-for-breast-cancer

bottom of page