2022'de Gerçekleşmesi Beklenen Bilimsel Gelişmeler
top of page
Ara

2022'de Gerçekleşmesi Beklenen Bilimsel Gelişmeler



COVID-19 Pandemisinin Devam Etmesi

Dünya COVID-19 pandemisinin üçüncü yılına girerken, ilk olarak kasım ayı sonunda tespit edilen süper bulaşıcı Omicron'un etkisini ve yarattığı tehdidi düşünüyor. Erken sonuçlar, aşıların Omicron'a karşı daha az etkili olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarının Omicron varyantı üzerindeki araştırmaları devam ediyor.


2022'de araştırmacılar ve halk sağlığı yetkilileri, yeni SARS-CoV-2 varyantlarının yükselişini ve enfeksiyondan iyileşen insanlar üzerindeki uzun vadeli etkileri de izlemeye devam edecek.


Bu arada virüsün kökenleri hakkındaki tartışmaların da sürmesi bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü, 26 bilim insanından oluşan bir ekip atayarak bilmeceyi çözme çabalarını yeniledi.


Aşıların Geliştirilmesi

Aşı geliştiricileri, hızla gelişen COVID-19’a karşı korunmak için tasarlanan yeni nesil aşılara yöneldiler. Gelecek yıl, belirli varyantları hedefleyen mRNA aşılarının gelişimini görebiliriz. Bazı halk sağlığı yetkilileri ise diğer teknolojileri kullanan aşılar için artan bir rol umuyor.


Diğer yandan protein bazlı aşılar, daha geleneksel bir bağışıklama türü sağlıyor. Bazıları hepatit ve zona gibi hastalıklara karşı on yıllardır kullanılıyor ve 2021'de “faz 3” COVID-19 klinik çalışmalarında umut vaat ediyorlar. Ayrıca DNA'ya dayalı aşıların üretimi mRNA aşılarından daha hesaplı ve soğuk hava deposu gerektirmiyor, bu nedenle düşük gelirli ülkeler için iyi bir alternatif olabiliyor.


2022 yılında ayrıca HIV, sıtma ve Lyme hastalığı dahil olmak üzere diğer büyük virüsler ve hastalıklar için de aşılarda ilerleme bekleniyor.


Ay Görevleri

Uzay ajanslarından ve özel şirketlerden gerçek bir yörünge ve iniş donanmasının 2022'de Ay'a gitmesi planlanıyor. NASA, astronotları Ay'ın yüzeyine geri götürmeyi amaçlayan uzun süredir gecikmiş fırlatma sisteminin ilk testinde “Artemis I” yörünge aracını fırlatacak. Ve ajansın “Capstone” yörünge aracı, Ay'ın yörüngesindeki ilk uzay istasyonu olan Gateway'e hazırlık için deneyler yapacak.


Hindistan'ın üçüncü ay misyonu "Chandrayaan-3", Ay'a yumuşak bir iniş yapan (gemiye zarar vermeyen) ve kendi gezicisini taşıyacak ilk misyon olmayı hedefliyor. Japonya da "SLIM" misyonuyla Ay'a ilk yumuşak inişini deneyecek ve Rusya, "Luna 25 Lander" ile Sovyet ay programının ihtişamını yeniden canlandırmayı hedefliyor. "Korea Pathfinder Lunar Orbiter" ise Güney Kore'nin kendi Ay keşfini başlatacak.


Mars'a ve Yıldızlara Yolculuk

İzlenecek başka bir epik uzay yolculuğu, eylül ayında gerçekleşmesi planlanan ve Avrupa Uzay Ajansı'nın “Rosalind Franklin” gezicisini Mars'a taşıyacak ve geçmiş yaşam belirtilerini arayacak olan ortak Rus-Avrupa “ExoMars” misyonu olacak. Fırlatma başlangıçta 2020 için planlanmıştı ancak bazı sorunlar nedeniyle ertelenmişti.


Çin ayrıca uzay istasyonu Tiangong'u tamamlamayı planlıyor ve bunun için; astronomik ve Dünya gözleminden, mikrogravite ve kozmik radyasyonun bakteri üremesi üzerindeki etkilerine kadar 1000'den fazla deney hazırladı.


İklim Eylemi

2021 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 zirvesinden güç alan dünyanın dört bir yanından delegeler, Birleşmiş Milletler İklim Müzakereleri'nin bir başka turu olan COP27 için Kasım 2022'de Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde bir araya gelecek. Ülkelerin, küresel ısınmayı sanayi öncesi sıcaklıkların 2°C'nin altına düşürme hedefi olan 2015 Paris Anlaşması hedefine uygun iklim taahhütleri hazırlamaları bekleniyor.


Biyoçeşitliliği Korumak için Baskılar

Habitat kaybı ve insan faaliyetleriyle bağlantılı diğer faktörler, tahminen bir milyon bitki ve hayvan türünü yok olma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Ülkeler biyolojik çeşitlilik kaybını yavaşlatmak için yeni bir dizi hedef üzerinde çalışıyorlar. 2010 yılında oluşturulan Aichi Biyoçeşitlilik Hedefleri, 2020 tarihine kadar çoğunlukla gerçekleştirilemedi. BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi taraflarının bir sonraki toplantısının 25 Nisan 8 Mayıs tarihleri ​​arasında Çin'in Kunming kentinde yapılması planlanıyor, ancak SARS-CoV-2'nin Omicron varyantına ilişkin endişeler bu planları bozabilir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

1- https://www.nature.com/articles/d41586-021-03772-0

bottom of page