500 Milyon Yıl Önce Yaşayan Yaratık Kıyıya Vurdu!
top of page
Ara

500 Milyon Yıl Önce Yaşayan Yaratık Kıyıya Vurdu!


Bilim dünyasını son derece heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. 500 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir canlının fosili, Kanada Rocky Dağları'nda kıyıya vurdu. Bilim insanları bu önemli keşifle ilgili çalışmalarına devam ediyor.

Bilim insanları, yarım milyar yıl önce ilkel denizlerde yaşayan devasa, tuhaf bir hayvan türü keşfettiler. O dönemde yaşayan ilk su canlılarının çoğunun bezelye kabuğu büyüklüğünde olmasına rağmen, yeni adlandırılan Titanokorys gainesi, 19.7 inç (neredeyse yarım metre) ile daha küçük yüzücüleri cüceleştiren yırtıcı bir eklembacaklıydı.

Royal Ontario Müzesi'nden Richard M. Ivey Omurgasız Paleontolojisi Küratörü ve çalışmanın yazarı Jean-Bernard Caron açıklamasında "Bu hayvanın büyüklüğü akıllara durgunluk veriyor, bu Kambriyen döneme ait şimdiye kadar bulunan en büyük hayvanlardan biri." diye belirtti.


Toronto Üniversitesi'nde ekoloji ve evrimsel biyoloji alanında doktora öğrencisi olan ortak yazar Joe Moysiuk ise “Kafa vücuda göre o kadar uzun ki, bu hayvanlar neredeyse yüzen kafalar olarak sayılabilir.” diye ekledi.

Toronto Üniversitesi'nde ekoloji ve evrimsel biyoloji ve Yer bilimleri profesörü ve Moysiuk'un doktora danışmanı olan Caron, "Öndeki uzuvları çok sayıda yığılmış tırmık gibi görünüyordu ve bu, küçük dikenlerinde yakaladıkları her şeyi ağzına doğru getirmede çok etkili olurdu. Devasa sırt kabuğu ise bir pulluk gibi işlev görmüş olabilir." dedi.

Araştırmacılar Titanokorys gainesi'nin daha eksiksiz bir fosilini aramak için gelecek yaz aynı bölgeye geri dönmeyi planlıyor.

Kaynaklar ve İleri Okuma

1. https://www.cnet.com/news/scientists-discover-massive-swimming-head-dating-back-500-million-years/


bottom of page