Partnerinizi aldatmak neredeyse bütün kültürler için hoş olmayan bir durumdur, ama her nasılsa aldatma teması filmlerin senaryosuna tat katar; sayısız kalp kırıklığı ile ilgili şarkıya da ilham kaynağı olur. Peki, her şeyden önce insanlar neden aldatır? Bunun arkasında bir bilim var mı? Memelilerin sadece %3 civarı tek eşlidir ve biz insanlar da bu kategoriye giriyoruz. Eğer evrimsel bir perspektiften bakarsak, tek eşlilik; bir partner yavruları korurken, diğer partnerin yiyecek araması ve kaynakları sağlaması gibi avantaj sağlar. Ama her nasılsa fazladan bir partnerle çiftleşme veya aldatma, insan davranışları arasında oldukça yaygındır.
İnsan davranışları beyin kimyası ile direkt bağlantılı… Dopamin reseptörlerindeki gen kodu, erkekler ve kadınlarda aldatma konusunda anahtar rolü oynar. Dopamin hormonu ayrıca "mutlu hormon" olarak da bilinir. Bir araştırma, bu genin uzun çiftine sahip olan insanların (%50), kısa çiftine sahip olanlara (%22) göre partnerlerini daha çok aldattığını gösterdi. Uzun gen çiftine sahip olan katılımcıların risk almaya ve alkol tüketimi gibi bağımlılık yapıcı davranışlara yenik düşmeye daha eğilimli oldukları görüldü.
Aldatma konusunda vazopresin hormonu seviyesi de etkin bir rol oynuyor. Mutluluk hormonu denilen oksitosine benzer olarak vazopresin, güven, empati ve sosyal bağları etkiliyor. 2014'te, 7000'den fazla Finlandiyalı ikizi içeren bir çalışma, aldatan kadınların vazopresin reseptörlerini kodlayan gende bir değişiklik olduğunu, diğer bir deyişle düşük seviyedeki vazopresin hormonunun aldatmada bir etkisinin olduğunu gösterdi.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Korkut Ulucan, bilim dünyasındaki gelişmelere paralel olarak beynin kimyası ve biyolojisi hakkında gün geçtikçe yeni yaklaşımların ortaya çıktığını söyledi.
Küçükken yalan söyleyen, ileride aldatıyor
Son yıllarda yapılan bir çalışmanın beynin ödül mekanizması ve aldatma ile ilgili önemli bir gerçeği ortaya çıkardığını kaydeden Doç. Dr. Ulucan, dopamini algılayan sistemdeki farklılıkların aldatmaya yatkınlık sağladığını ifade etti. Doç. Dr. Korkut Ulucan şunları söyledi: “Beynimizin ödül siteminde iki kilit molekül var: Serotonin ve dopamin. Bu kimyasalların normal metabolizmaları bizler için önemli. Ancak herkeste aynı şekilde çalışmıyorlar, kimilerinde daha etkili, kimilerinde ise daha az etkili. Bu yüzden bazı bireyler yalan söylemeye, kumar oynamaya, eşini aldatma gibi olaylara diğerlerine göre daha yatkın. Yapılan çalışmalar, özellikle dopaminin beyin hücrelerinde algılanmasını sağlayan moleküldeki (reseptör) farklılıkların, küçük yaşta yalan söylemeye, ileriki dönemde de kumar oynama veya eşini aldatmaya yatkınlık sağladığını ortaya koyuyor.”
Comentários