Diderot Etkisi: Neden İhtiyacımız Olmayan Şeyleri İstiyoruz ve Bu Konuda Ne Yapmalıyız?
top of page
Ara

Diderot Etkisi: Neden İhtiyacımız Olmayan Şeyleri İstiyoruz ve Bu Konuda Ne Yapmalıyız?

Güncelleme tarihi: 20 Ağu 2021


Ünlü Fransız filozof Denis Diderot, neredeyse tüm yaşamını yoksulluk içinde yaşadı, ancak bu durum 1765'te değişti.


Diderot 52 yaşındaydı ve kızı evlenmek üzereydi, ancak düğün masraflarını karşılayabilecek durumda değildi. Zengin olmamasına rağmen, Diderot'nun adı, zamanın en kapsamlı ansiklopedilerinden biri olan Encyclopédie'nin kurucu ortağı ve yazarı olduğu için biliniyordu.


Rus Çariçesi Büyük Catherine, Diderot'nun mali sıkıntılarını duyduğunda, kütüphanesini ondan 1000 GBP'ye satın almayı teklif etti (yaklaşık 50.000 ABD doları). Aniden, Diderot'nun kenara ayıracak parası olmuştu. Bu şanslı satıştan kısa bir süre sonra Diderot, yeni bir kırmızı cübbe aldı. İşte o zaman her şey ters gitmeye başladı.


Diderot Etkisi


Diderot'nun kırmızı cübbesi güzeldi. Aslında o kadar güzeldi ki, diğer eşyalarının yanında ne kadar yersiz göründüğünü hemen fark etti. Filozof kısa süre sonra cübbesinin güzelliğine uyması için yeni şeyler satın alma dürtüsünü hissetti.


Eski halısını Şam'dan yeni bir halıyla değiştirdi. Evini güzel heykeller ve daha iyi bir mutfak masası ile dekore etti. Mantonun üzerine yerleştirmek için yeni bir ayna aldı. Aldığı her yeni parça, bir sonrakini almasına neden oluyordu. Bu reaktif alımlar “Diderot Etkisi” olarak bilinir hale geldi.


Diderot Etkisi, yeni bir mülk edinmenin genellikle daha fazla yeni şey edinmenize yol açan bir tüketim sarmalı yarattığını belirtir. Sonuç olarak, önceki benliklerimizin mutlu veya tatmin olmak için asla ihtiyaç duymadığı şeyleri satın alırız.


Hayatın daha fazlasıyla dolmaya yönelik doğal bir eğilimi vardır. Nadiren eski sürüme geçmeyi, basitleştirmeyi, ortadan kaldırmayı, azaltmayı düşünürüz. Doğal eğilimimiz her zaman biriktirmek, eklemek, yükseltmek ve üzerine inşa etmektir.


Sosyoloji profesörü Juliet Schor'un sözleriyle, "Malzeme stoğumuzu yükseltme baskısı amansızca tek yönlü ve her zaman artıyor." Diderot Etkisini anlamak, önemli olan şeylere nasıl odaklanacağınızı anlamanız açısından önemlidir.


Diderot Etkisinde Ustalaşmak


1. Maruziyeti azaltın. Neredeyse her alışkanlık bir tetikleyici veya işaret tarafından başlatılır. Diderot Etkisinin gücünü azaltmanın en hızlı yollarından biri, ilk etapta buna neden olan alışkanlık tetikleyicilerinden kaçınmaktır. Ticari e-postaların aboneliğinden çıkın. Size katalog gönderen dergileri arayın ve postalarını devre dışı bırakın. Alışveriş merkezi yerine parkta arkadaşlarla buluşun.


2. Mevcut sisteminize uyan ürünler satın alın. Her yeni bir şey satın aldığınızda sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz. Yeni giysiler satın aldığınızda, mevcut gardırobunuzla uyumlu olan öğeleri arayın. Yeni bir elektronik cihaz aldığınızda; yeni şarj cihazları, adaptörler veya kablolar satın almaktan kaçınmak için mevcut parçalarınıza uygun şeyler alın.


3. Bir al, bir ver. Her yeni alışveriş yaptığınızda, bir şeyler verin. Yeni bir televizyon mu aldınız? Eskisini başka bir odaya taşımak yerine verin. Buradaki fikir, öğe sayınızın büyümesini önlemektir. Hayatınızı her zaman yalnızca size neşe ve mutluluk getiren şeyleri içerecek şekilde düzenleyin.


4. Bir şeyleri istemekten vazgeç. ​​Bir şeyler istemeyi bitireceğiniz bir seviye asla olmayacak.Her zaman yükseltilecek bir şey vardır. Yeni bir Honda mı aldınız? Mercedes'e yükseltebilirsin. Yeni bir Mercedes mi aldınız? Bir Bentley'e yükseltebilirsiniz. Yeni bir Bentley mi aldınız? Bir Ferrari'ye yükseltebilirsiniz. Yeni bir Ferrari mi aldın? Özel uçak almayı düşündünüz mü? İstemenin, izlemeniz gereken bir emir değil, yalnızca zihninizin sunduğu bir seçenek olduğunun farkına varın.



Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://jamesclear.com/diderot-effect


bottom of page