Plasebo Etkisinin Gücü
top of page
Ara

Plasebo Etkisinin Gücü


Zihin vücut üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir ve bazı durumlarda vücudun iyileşmesine bile yardımcı olabilir. Zihin bazen sizi kandırarak sahte bir tedavinin gerçek terapötik sonuçlara sahip olduğuna inandırabilir. Bu fenomen “Plasebo Etkisi” olarak bilinir. Bazı durumlarda plasebolar, gerçek tıbbi tedavilerin etkilerini taklit edecek kadar güçlü bir etki gösterebilir.


Harvard'a bağlı Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nden Profesör Ted Kaptchuk, "Plasebo Etkisi, pozitif düşünceden daha fazlasıdır. Bu, beyin ve vücut arasında güçlü bir bağlantıdır ve birlikte nasıl çalıştıkları ile ilgilidir." diyor.


Plasebolar kolesterolünüzü düşürmez veya bir tümörü küçültmez. Bunun yerine, plasebolar, ağrı algısı gibi beyin tarafından modüle edilen semptomlar üzerinde çalışır. Kaptchuk, "Plasebolar sizi daha iyi hissettirebilir, ancak sizi iyileştirmez" diyor. "Ağrı yönetimi, strese bağlı uykusuzluk ve yorgunluk ve mide bulantısı gibi kanser tedavisi yan etkileri gibi durumlar için en etkili oldukları gösterilmiştir."


Plasebo Etkisi Başarısızlık veya Başarı Anlamına mı Geliyor?


Yıllar boyunca Plasebo Etkisi, başarısızlığın bir işareti olarak kabul edildi. Plasebo, tedavilerin etkinliğini test etmek için klinik çalışmalarda kullanılır ve çoğunlukla ilaç çalışmalarında faydalanılır. Örneğin, bir gruptaki insanlar test edilen ilacı alırken, diğerleri gerçek olduğunu düşündükleri sahte bir ilaç veya plasebo alırlar. Bu şekilde araştırmacılar, her iki grubun nasıl tepki verdiğini karşılaştırarak ilacın işe yarayıp yaramadığını ölçebilir. Her ikisi de aynı reaksiyona sahipse, ilacın işe yaramadığı kabul edilir.


Bununla birlikte, daha yakın zamanlarda uzmanlar, bir plaseboya tepki vermenin, belirli bir tedavinin işe yaramadığının kanıtı olmadığı, bunun yerine farmakolojik olmayan başka bir mekanizmanın mevcut olabileceği sonucuna varmışlardır.


Plaseboların nasıl çalıştığı hala tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak endorfin ve dopamin gibi insanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayan nörotransmiterlerdeki artışlardan; ruh hali, duygusal tepkiler ve öz farkındalıkla bağlantılı belirli beyin bölgelerindeki daha fazla aktiviteye kadar her şeyi içeren karmaşık bir nörobiyolojik reaksiyonu içerir. Hepsinin terapötik faydası olabilir. Kaptchuk, "Plasebo Etkisi, beyninizin vücuda daha iyi hissetmek için neye ihtiyacı olduğunu söylemesinin bir yoludur." diye belirtiyor.


Ancak plasebolar tamamen beyin gücünü serbest bırakmakla ilgili değildir. Ayrıca tedavi ritüeline de ihtiyacınız vardır. Kaptchuk, "İlaçları plasebolarla karşılaştıran bu çalışmalara baktığınızda, tüm çevresel ve ritüel faktör iş başındadır. Belirli zamanlarda bir kliniğe gitmeli ve beyaz önlüklü tıp uzmanları tarafından muayene edilmelisiniz. Muayene sırasında her türlü egzotik hapı alırsınız ve garip prosedürlerden geçersiniz. Tüm bunlar, vücudun semptomları nasıl algıladığı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir, çünkü dikkat ve özen gösterildiğinizi hissedersiniz." diye ekliyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://www.verywellmind.com/what-is-the-placebo-effect-2795466



bottom of page