Dopaminin Ötesinde: Yeni Ödül Devresi Keşfedildi!
top of page
Ara

Dopaminin Ötesinde: Yeni Ödül Devresi Keşfedildi!


Bağımlılıkların ve psikiyatrik bozuklukların üstesinden gelmenin anahtarı, beynimizin alt dünyasının derinliklerinde ve kendimizi iyi hissetmemize neden olan devrelerde yatar. Tıpkı uzay gibi, beynin bu bölgesinin de daha fazla araştırmaya ihtiyacı var.


En eski ve en bilinen ödül yolu, ventral tegmental alandan (VTA) nükleus akumbens'e uzanan nöronlardan oluşan mezolimbik dopamin sistemidir - duygusal ve motivasyon işlemeye aracılık etmede anahtar bir yapıdır. Dopamin, beyin ödül beklerken salınan bir nörotransmitterdir. Dopamin artışı pizza yemekten, dans etmekten, alışveriş yapmaktan ve seksten kaynaklanabilir. Ancak uyuşturucudan da gelebilir ve madde bağımlılığına yol açabilir.


Bağımlılık ve psikiyatrik hastalıkları tedavi etmenin yollarını arayan araştırmacılar, ödül ve pekiştirmede kilit rol oynayabilecek dopaminin ötesinde yollar arıyorlar. ​​Nature Neuroscience'da yayınlanan bir makalede, Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki Bruchas Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, bilimi ödül yollarımızda ilerletti ve dopaminin ötesinde başka bir yol olduğunu buldu. Bruchas Laboratuvarı, beynin iç işleyişine ilişkin bilgileri genişletiyor ve psikiyatrik hastalıkların tedavilerini tanımlıyor.


Bu çalışmada araştırmacılar, VTA'daki hücrelerin yaklaşık %30'unun GABA nöronları olduğunu bulmuşlardır. VTA GABA nöronları, bağımlılık, depresyon ve diğer strese bağlı bozuklukların tedavisi için potansiyel hedeflerin yanı sıra ödül ve isteksizlikte oyuncular olarak giderek daha fazla tanınmaktadır.


Nöronlar, beynin ve sinir sisteminin temel birimleridir, dış dünyadan duyusal girdi almaktan, kaslarımıza motor komutları göndermekten ve aradaki her adımda elektrik sinyallerini dönüştürmek ve iletmekten sorumlu hücrelerdir.


Bruchas Laboratuarında ve Bağımlılık, Acı ve Duygu Nörobiyolojisi Merkezi'nde çalışan doktora sonrası bir bilim insanı olan ortak yazar Raajaram Gowrishankar, "Bulduğumuz şey, çekirdeğe geniş ölçüde yansıyan benzersiz GABAerjik hücrelerdir, ancak yalnızca belirli bir kısma yapılan projeksiyonlar ödül takviyesine katkıda bulunur." dedi.


Araştırmacıların yazdığı gibi: Bu bulgular "Depresyon ve bağımlılık gibi nöropsikiyatrik durumlarla doğrudan ilişkili olan nöronal devreleri anlamamızı daha da ileriye taşıyor."


Klinik Farmakoloji Merkezi ve Washington Üniversitesi ile ortak yazar Ream Al-Hasani, bulguları legolarla inşa etmeye ve bir parçanın diğerine nasıl bağlandığını bulmaya benzetti. Bulmacanın her parçası birkaç yıl sürebilir.


Gowrishankar, bulguların bilim insanlarının beynin alt bölgelerini anlamalarına ve ödül işleme sırasında belirli nöromodülatörlerin nasıl serbest bırakıldığını görselleştirmelerine izin verdiğini söyledi.


Kaynaklar ve İleri Okuma


bottom of page