Evcil Hayvan Sahibi Olmak Beyin Sağlığını Pozitif Etkiliyor Olabilir!
top of page
Ara

Evcil Hayvan Sahibi Olmak Beyin Sağlığını Pozitif Etkiliyor Olabilir!



23 Şubat 2022'de yayınlanan bir ön araştırmaya göre, özellikle beş yıl veya daha uzun bir süre boyunca köpek veya kedi gibi bir evcil hayvana sahip olmak yaşlılarda daha yavaş bilişsel gerileme ile bağlantılı olabilir.


Ann Arbor'daki Michigan Üniversitesi Tıp Merkezi'nden ve Amerikan Nöroloji Akademisi'nin bir üyesi olan çalışma yazarı Tiffany Braley, "Önceki çalışmalar, insan-hayvan bağının kan basıncını ve stresi azaltmak gibi sağlık yararlarına sahip olabileceğini öne sürdü. Sonuçlarımız ise evcil hayvan sahipliğinin bilişsel gerilemeye karşı da koruyucu olabileceğini gösteriyor." diye belirtti.


Çalışma, başlangıçta normal bilişsel becerilere sahip olan ve ortalama yaşı 65 olan 1.369 yaşlı yetişkinin bilişsel verilerini inceledi. Toplamda %53'ü evcil hayvan sahibi ve %32'si beş yıl veya daha uzun süredir evcil hayvan sahibi olanlar olarak tanımlanan uzun süreli evcil hayvan sahipleriydi. Çalışmaya katılanların %88'i beyaz, %7'si siyah, %2'si Hispanik ve %3'ü başka bir etnik köken veya ırktandı.


Araştırmacılar, Medicare yararlanıcılarının geniş bir çalışması olan Sağlık ve Emeklilik Çalışması’ndan elde edilen verileri kullandılar. Bu çalışmada, insanlara çoklu bilişsel testler verildi. Araştırmacılar bu bilişsel testleri, her bir kişi için sıfırdan 27'ye kadar değişen bir bileşik bilişsel puan geliştirmek için kullandılar. Bileşik puan yaygın çıkarma, sayısal sayma ve kelime hatırlama testlerini içeriyordu. Araştırmacılar daha sonra katılımcıların bileşik bilişsel puanlarını kullandılar ve yıllarca evcil hayvan sahipliği ile bilişsel işlev arasındaki ilişkileri kıyasladılar.


Altı yıl boyunca, evcil hayvan sahiplerinde bilişsel puanlar daha yavaş bir oranda azaldı. Bu fark, uzun süreli evcil hayvan sahipleri arasında en güçlüydü. Bilişsel işlevi etkilediği bilinen diğer faktörleri hesaba katan çalışma, uzun süreli evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvan olmayanlara kıyasla altı yılda ortalama 1,2 puan daha yüksek bilişsel bileşik puana sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılar ayrıca, daha uzun evcil hayvan sahipliğiyle ilişkili bilişsel faydaların siyahi yetişkinler, üniversite eğitimli yetişkinler ve erkekler için daha güçlü olduğunu buldular. Braley, bu ilişkilerin olası nedenlerini daha fazla araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.


Braley, "Stres bilişsel işlevi olumsuz etkileyebileceğinden evcil hayvan sahipliğinin potansiyel stres tamponlayıcı etkileri, bulgularımız için makul bir neden sağlayabilir. Bir refakatçi hayvan, bilişsel sağlığa fayda sağlayabilecek fiziksel aktiviteyi de artırabilir. Bununla birlikte, sonuçlarımızı doğrulamak ve bu ilişkinin altında yatan mekanizmaları belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var." dedi.


Kaynaklar ve İleri Okuma

bottom of page