Konuşma ve Yazmada Bozukluk: Afazi Nedir?
top of page
Ara

Konuşma ve Yazmada Bozukluk: Afazi Nedir?

Güncelleme tarihi: 26 Oca 2022



Afazi, kişiyi iletişim kurma yeteneğinden yoksun bırakan bir zorluktur. Kişinin hem sözlü hem de yazılı olarak konuşma, yazma ve dili anlama yeteneğini etkileyebilir. Afazi tipik olarak inme veya kafa travmasından sonra aniden ortaya çıkar. Ancak yavaş büyüyen bir beyin tümöründen veya beyinde hasara yol açabilecek bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Afazinin şiddeti ise beyin hasarının nedeni ve kapsamı gibi koşullara bağlıdır.


Afaziye sebep olan etken tespit edildikten sonra, kişiye uygun bir dil terapisi uygulanır. Afazi bozukluğuna sahip kişi, dil becerilerini yeniden öğrenir ve uygular. Bu esnada diğer iletişim yollarını kullanmayı da öğrenir. Aile üyeleri de bu sürece katılarak kişinin iletişim kurmasına yardımcı olur.


Afazi Belirtileri

Afazi genellikle inme veya beyin tümörü gibi başka durumların belirtisidir. Bir afazi hastasında şu durumlar gözlenebilir: Kısa veya eksik cümleler kurma, mantıklı olmayan cümleler kurma, bir kelimeyi veya bir sesi karıştırma, tanınmayan anlamsız kelimeler üretme, başkalarının konuşmalarını anlamakta sorun yaşama ve anlam ifade etmeyen cümleler yazma.


Bozukluğun Nedenleri

Afazinin en yaygın nedeni felçten kaynaklanan beyin hasarıdır. Beyindeki kan kaybı, dili kontrol eden alanlarda beyin hücresi ölümüne veya hasara yol açabilir. Şiddetli kafa travması, tümör veya enfeksiyonun olduğu beyin hasarı da afaziye sebep olabilir. Bu gibi durumlarda, afazi genellikle hafıza sorunları ve kafa karışıklığı gibi diğer bilişsel problemlerle birlikte görülür.


Ayrıca primer progresif afazi (birincil ilerleyici afazi), yavaş yavaş gelişen dil zorluğu için kullanılan bir terimdir. Bunun nedeni, dil ağlarında bulunan beyin hücrelerinin kademeli olarak bozulmasıdır.


Bazı durumlarda ise geçici afazi atakları meydana gelebilir. Bunlar migren, nöbet veya geçici iskemik atak nedeniyle olabilir. Geçici iskemik atak, beynin bir bölgesine kan akışının geçici olarak engellenmesi durumudur.


Kaynaklar ve İleri Okuma

1- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aphasia/symptoms-causes/syc-20369518

bottom of page