Hamile Kadınlarda Hipertansiyona Neden Olan Yeni Gen Varyantı Tespit Edildi!
top of page
Ara

Hamile Kadınlarda Hipertansiyona Neden Olan Yeni Gen Varyantı Tespit Edildi!


Londra Queen Mary Üniversitesi ve St Bartholomew Hastanesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma, hamile kadınlarda ani başlangıçlı yüksek tansiyona neden olan benzersiz bir çift gen varyantı buldu.


Birleşik Krallık'taki araştırma, Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Tıbbi Araştırma Konseyi, İngiliz Kalp Vakfı ve Barts Charity ile ortaklaşa yaptıkları EME programı tarafından finanse edildi.


Hipertansiyon (yüksek tansiyon) yetişkinlerin %30'unu etkilemektedir. Çoğu vaka, inme ve kalp krizi komplikasyonlarını önlemek için uzun süreli tedavi gerektiren kalıtsal ve edinilmiş faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanmaktadır.


Hipertansiyona sebep olan en yaygın neden, adrenallerden birinde küçük, iyi huylu bir nodüldür. Bunlar, steroid hormonları üreten böbreklerin yakınındaki bezlerdir. Aldosteron hormonu böbrekleri tuz tutması için uyarır ve dolayısıyla kan basıncını arttırır. Sonuç olarak, birincil aldosteronizm olarak bilinen durum, tipik olarak geleneksel ilaçlara dirençli bir hipertansiyon tipine yol açar ve hipertansiyonu olan diğer hastalara kıyasla inme ve kalp krizi riskinin artmasıyla ilişkilidir.


Londra Queen Mary Üniversitesi ve St. Bartholomew Hastanesi'ndeki bir araştırma ekibi, küçük adrenal nodüllerden yüksek düzeyde aldosteron üretimine neden olan bir dizi gen varyantı buldu. Çalışmaları pazar günü Nature Genetics dergisinde yayımlandı. Bir çift gen varyantının neden olduğu bu yeni birincil aldosteronizm türünde hastalar ağırlıklı olarak gebeliğin ilk aylarında ani başlangıçlı yüksek tansiyon ve düşük kan potasyumu olan kadınlardı.


Bulunan yeni gen varyantının, adrenal hücrelerde hamilelik hormonu İnsan Koryonik Gonadotropin'i (HCG) tanıyan bir reseptör molekülünü çalıştırdığı ve reseptör molekülünün aldosteron üretiminde bir dalgalanmayı tetiklediği ortaya çıktı.


Londra Queen Mary Üniversitesi'nde Endokrin Hipertansiyon Profesörü Morris Brown şunları söyledi: "Özellikle tatmin edici olan şey, bu hastalarda hipertansiyonun nedeninin tanınması, başarılı bir hamilelik geçirmelerini sağladı ve daha sonra adrenal nodülü çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen bir prosedürle hipertansiyondan tamamen kurtuldular.”


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. Materials provided by Queen Mary University of London. Note: Content may be edited for style and length.

  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812123047.htm

bottom of page