Hamilelikte COVID-19 Aşıları Güvenilir Mi?
top of page
Ara

Hamilelikte COVID-19 Aşıları Güvenilir Mi?



Ağustos ayında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hamile, emziren veya hamileliği düşünen herkesi COVID-19'a karşı aşı olmaya çağırdı. Ajans, güncellenen önerilerin yeni bir analize dayandığını ve hamilelik boyunca binlerce aşılanmış katılımcıyı takip ettiğini belirtti. CDC tarafından bu hafta yayınlanan yeni verilere göre, Delta varyantı ülke genelinde yayıldığından, ağustos ve eylül aylarında hamile kadınlar arasında ölümlerde ani bir artış olduğu ortaya çıktı. Şimdi Omicron varyantı yayılmaya devam ederken, CDC hala aşılanmamış hamile kadınlar hakkında endişe duyuyor. Çünkü COVID-19, hamileler için her geçen gün artan bir risk oluşturuyor. Örneğin pandeminin başlangıcından bu yana CDC tarafından toplanan ve 3 Aralık 2021 gibi yakın bir tarihte güncellenen veriler, virüsün hem ölü doğum hem de erken doğum riskini artırdığını gösteriyor.


Bununla birlikte, aşıların Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürülmesinin ilk aylarında kısırlığa yol açabileceği endişeleri ortaya çıkmıştı. Fakat araştırmacılar ve doktorlar, aşıların bir kadının gebe kalma veya sağlıklı bir hamilelik geçirme yeteneğini etkilediğine dair hiçbir kanıt bulamadığını vurguluyor.


CDC Ağustos 2021 raporu için, hamilelikten kısa bir süre önce veya hamilelik sırasında COVID-19'a karşı aşılanan katılımcıları içeren, COVID-19 Aşı Gebelik Kaydı'ndaki verileri analiz etti. Ajansın yaptığı açıklamada COVID-19 aşılarının doğurganlık üzerinde hiçbir etkisi olmadığı belirtildi.


Bir diğer önemli husus ise, hamile kadınların COVID-19'a yakalanmaları durumunda ciddi şekilde hastalanma veya ölme riski artıyor. CDC'ye göre, COVID-19'lu hamile kadınlarda erken doğum riski de yükseliyor.


Ancak COVID-19 aşısının hamile kadınları ciddi şekilde hastalanmaktan korumasının haricinde başka bir faydası daha olabilir. Araştırmacılar, mRNA aşısı olan hamile kadınlardan alınan göbek kordonu kanında COVID-19'a karşı antikorlar buldular. Bu konuyla ilgili CDC, "Bu, hamilelik sırasında COVID-19 aşısının, bebekleri COVID-19'a karşı korumaya yardımcı olabileceği anlamına geliyor." açıklamasını yaptı.


Kaynaklar ve İleri Okuma

1- https://www.popsci.com/science/covid-vaccine-infertility-myth/

bottom of page