Mars'ta Bulunan Sahte Fosiller, Kızıl Gezegendeki Yaşam Arayışımızı Yanıltabilir!
top of page
Ara

Mars'ta Bulunan Sahte Fosiller, Kızıl Gezegendeki Yaşam Arayışımızı Yanıltabilir!


ABD, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin gibi ülkeler Mars'a misyonlarını gönderirken, kızıl gezegen hakkında yeni bilgilerin ortaya çıkacağı kesin. Bununla birlikte, yakın tarihli bir çalışma, Mars'ta eski yaşam belirtileri arayan kaşiflerin, gezegendeki kimyasal süreçlerin yarattığı fosil benzeri örneklerle kandırılabileceğini öne sürdü. Çarşamba günü Jeoloji Derneği Dergisi'nde yayınlanan araştırmanın yazarı Julie Cosmidis ve Sean Mcmahon'du. Edinburgh ve Oxford Üniversitelerinden astrobiyologlar, Mars'taki kayalarda canlı tortular yaratabilecek bilinen tüm süreçlerin kanıtlarını gözden geçirdiler ve bulgularının ayrıntılarını en son araştırmada paylaştılar.


Araştırmacılar çalışmalarında, bir zamanlar Mars'ta var olabilecek mikroskobik, basit yaşam formlarını taklit eden yapılar üretebilecek düzinelerce süreç tanımladılar. Bu süreçlerin yaratabileceği yaşam benzeri örnekler arasında bakteri hücrelerine benzeyen tortular ve bilinen tüm yaşamın yapı taşlarına yakın benzerlik gösteren karbon bazlı moleküller bulunur.


Oxford Üniversitesi'nde Jeobiyoloji Profesörü olan Cosmidis yaptığı açıklamada, “Geçmişte yaşamı taklit eden süreçlerle kandırıldık. Birçok kez fosil mikroplara benzeyen nesneler, Dünya'daki eski kayalarda ve hatta Mars'tan gelen meteorlarda tarif edildi. Ancak daha derin bir incelemeden sonra biyolojik olmayan kökenleri olduğu ortaya çıktı.” Son araştırmanın, Mars bağlamında yaşamı taklit eden süreçler hakkında daha fazla araştırma aradıkları “uyarıcı bir hikaye” olduğunu, böylece bilim insanlarının tekrar tekrar aynı tuzaklara düşmekten kaçınabileceklerini de sözlerine ekledi.


Fizik ve Astronomi Okulu Astrobiyoloji Şansölyesi Üyesi McMahon, Mars'taki misyonların bu tür yaşamı taklit eden süreçlere rastlama olasılığı hakkında şunları söyledi: “Bir aşamada bir Mars keşif aracı neredeyse kesinlikle bir fosile çok benzeyen bir şey bulacak, bu yüzden bunları kimyasal reaksiyonlarla yapılan yapılardan ve maddelerden güvenle ayırt edebilmek hayati önem taşıyor.” McMahon ayrıca şunları da ekledi: “Dışarıdaki her fosil türü için, çok benzer özellikler yaratan en az bir biyolojik olmayan süreç var, bu yüzden bunların nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı geliştirmek, bizler için gerçek bir ihtiyaç.”


Kaynaklar ve İleri Okuma


bottom of page