Meditasyon Daha Az Hata Yapmanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?
top of page
Ara

Meditasyon Daha Az Hata Yapmanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?


Unutkansanız veya aceleniz varken hata yapıyorsanız, Michigan Eyalet Üniversitesi'nden bugüne kadarki türünün en büyüğü olan yeni bir araştırma, meditasyonun daha az hataya meyilli olmanıza yardımcı olabileceğini buldu.


Brain Sciences'ta yayınlanan araştırma meditasyonun, beyindeki hata tanıma aktivitesini nasıl değiştirdiğini test etti.


MSU psikoloji doktora adayı ve çalışmanın ortak yazarı Jeff Lin, "İnsanların meditasyon ve dikkatliliğe olan ilgisi, bilimin etki ve faydalar açısından kanıtlayabileceğini geride bırakıyor. Ama rehberli bir meditasyonun bir seansının meditasyon yapmayanlarda beyin aktivitesinde nasıl değişiklikler üretebileceğini görebilmemiz benim için inanılmaz." dedi.


Bulgular, farklı meditasyon biçimlerinin farklı nörobilişsel etkilere sahip olabileceğini öne sürüyor. Lin, "Bazı meditasyon biçimleri, genellikle nefesiniz olmak üzere tek bir nesneye odaklanmanızı sağlar, ancak açık izleme meditasyonu biraz farklıdır. İçinize doğru uyumlanmanızı ve zihninde ve vücudunda olup biten her şeye dikkat etmenizi sağlar. Amaç sessizce oturmak ve manzaraya fazla kapılmadan zihnin nereye gittiğine dikkat etmektir.” diye belirtti.


Lin ve onun MSU ortak yazarları William Eckerle, Ling Peng ve Jason Moser; açık izleme meditasyonunun insanların hataları tespit etme ve bunlara tepki verme şeklini nasıl etkilediğini test etmek için 200'den fazla katılımcıyla çalıştı.


Daha önce hiç meditasyon yapmamış olan katılımcılar, araştırmacılar elektroensefalografi veya EEG yoluyla beyin aktivitesini ölçerken, 20 dakikalık bir açık izleme meditasyon egzersizinden geçirildi. Ardından, bilgisayarlı bir dikkat dağıtma testini tamamladılar.


Lin, "EEG, beyin aktivitesini milisaniye düzeyinde ölçebilir bu nedenle, doğru tepkilere kıyasla hatalardan hemen sonra nöral aktivitenin kesin ölçümlerini aldık" dedi. "Hata pozitifliği adı verilen ve bilinçli hata tanımayla bağlantılı bir hatadan yaklaşık yarım saniye sonra belirli bir sinir sinyali oluşur. Bu sinyalin gücünün kontrollere göre meditasyon yapanlarda arttığını bulduk."

Meditasyon yapanların gerçek görev performansında ani iyileştirmeler olmasa da, araştırmacıların bulguları, sürekli meditasyon yapmanın potansiyeline dair umut verici bir pencere sunuyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. Lin, Eckerle, Peng, Moser. On Variation in Mindfulness Training: A Multimodal Study of Brief Open Monitoring Meditation on Error Monitoring. Brain Sciences, 2019; 9 (9): 226 DOI: 10.3390/brainsci9090226


bottom of page