Satürn'ün Uydusu Enceladus'da Bulunan Metan Gazı, Yaşam Belirtisi Olabilir Mi?
top of page
Ara

Satürn'ün Uydusu Enceladus'da Bulunan Metan Gazı, Yaşam Belirtisi Olabilir Mi?


Satürn'ün uydusu Enceladus'un gezegenin önündeki çizimi

Kredi: © dottedyeti / stock.adobe.com



Arizona Üniversitesi ve Paris Sciences & Lettres Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından Nature Astronomy'de yayınlanan yeni bir çalışma, Satürn'ün uydusu Enceladus'un buzlu kabuğunun altındaki gizli okyanusta bilinmeyen bir metan üretme sürecinin muhtemel olduğunu gösteriyor.


Enceladus'tan çıkan dev su bulutları bilim insanlarını büyüleyerek uydunun kayalık çekirdeği ile buzlu kabuğu arasında sıkışıp kaldığına inanılan uçsuz bucaksız okyanus hakkında araştırma ve spekülasyonlara ilham verdi. Bulutlar arasında uçan ve kimyasal yapılarını örnekleyen Cassini Uzay Aracı, Dünya okyanuslarının dibindeki hidrotermal menfezlerle ilişkili belirli moleküllerin; özellikle dihidrojen, metan ve karbondioksitin nispeten yüksek konsantrasyonunu tespit etti. Bulutlarda bulunan metan miktarı özellikle beklenmedikti.


“Dihidrojeni 'yiyen' ve metan üreten Dünya benzeri mikroorganizmalar, Cassini tarafından tespit edilen şaşırtıcı derecede büyük metan miktarını açıklayabilir mi? Enceladus'un deniz tabanında metanojenler olarak bilinen bu tür mikropları aramak, onlarca yıldır görünmeyen son derece zorlu derin dalış misyonları gerektirecektir." diyor çalışmanın iki baş yazarından biri olan ve Arizona Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü'nde doçent Regis Ferriere.


Ferriere ve ekibi farklı ancak daha kolay bir yol izleyerek, biyolojik metanogenez de dahil olmak üzere farklı süreçlerin Cassini verilerini açıklama olasılığını hesaplamak için matematiksel modeller oluşturdular ve Cassini'nin verilerinin ya mikrobiyal hidrotermal havalandırma aktivitesi ile ya da yaşam formlarını içermeyen, ancak Dünya'da meydana geldiği bilinenlerden farklı olan süreçlerle tutarlı olduğu sonucuna vardılar.


Dünya’da metan, hidrotermal aktivite ile üretilebilir ancak bu oran çok azdır. Üretimin çoğu, bir enerji kaynağı olarak hidrotermal olarak üretilen dihidrojenin kimyasal dengesizliğini kullanan ve metanogenez adı verilen bir süreçte karbondioksitten metan üreten mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır.


Ferriere, “Özetle, Cassini'nin gözlemlerinin yaşam için uygun bir ortam olup olmadığını değerlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda Enceladus'un deniz tabanında metanogenezin gerçekleşmesi durumunda beklenen gözlemler hakkında nicel tahminler yapabiliriz." dedi.


Sonuçlar, bilinen hidrotermal kimyaya dayanan abiyotik metan üretiminin mümkün olan en yüksek tahmininin bile, bulutlarda ölçülen metan konsantrasyonunu açıklamak için yeterli olmaktan uzak olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, karışıma biyolojik metanojenez eklemek, Cassini'nin gözlemlerine uymaya yetecek kadar metan üretebilir.


Ferriere, "Açıkçası, Enceladus'un okyanusunda yaşamın var olduğu sonucuna varmıyoruz. Daha ziyade, Enceladus'un hidrotermal menfezlerinin Dünya’dakilere benzeyen mikroorganizmalar için yaşanabilir olma olasılığının ne kadar olduğunu anlamak istedik ve biyolojik metanojenez verilerle uyumlu görünüyor. Başka bir deyişle, “yaşam hipotezini” son derece olasılık dışı olarak göz ardı edemeyiz. Yaşam hipotezini reddetmek için gelecekteki görevlerden daha fazla veriye ihtiyacımız var." diye ekliyor.


Yazarlar, makalelerinin Cassini tarafından yapılan gözlemlerin daha iyi anlaşılmasını amaçlayan çalışmalara rehberlik etmesini ve verileri açıklamak için yeterli metan üretebilecek abiyotik süreçleri aydınlatmak için araştırmaları teşvik etmesini umuyorlar.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. Materials provided by University of Arizona. Original written by Daniel Stolte. Note: Content may be edited for style and length.

  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210706180905.htm

bottom of page