Çin'de Bulunan Mükemmel Korunmuş Dinozor Embriyosu
top of page
Ara

Çin'de Bulunan Mükemmel Korunmuş Dinozor Embriyosu

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021



Bilim insanları, tıpkı bir tavuk gibi yumurtadan çıkmaya hazırlanan mükemmel korunmuş bir dinozor embriyosu keşfettiler. Araştırmacılar muhtemelen yumurtanın onu örten ani bir toprak kaymasıyla leş yiyen hayvanlardan korunduğunu belirtti.


Embriyo Güney Çin'deki Ganzhou'da keşfedildi ve araştırmacılar en az 66 milyon yıl yaşında olduğunu tahmin ediyorlar. Dişsiz bir “theropod” dinozor veya “oviraptorosaur” olduğuna inanılan embriyo, “Bebek Yingliang” olarak adlandırılıyor. Araştırmacı Dr. Fiona Waisum Ma, embriyo için “Tarihte bulunan en iyi dinozor embriyosu.” dedi.


Bu keşif aynı zamanda araştırmacıların dinozorlar ve modern kuşlar arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamalarını sağladı. Fosil, embriyonun yumurtadan çıkmadan kısa bir süre önce kuşlarda görülen bir davranış olan "torsiyon" olarak bilinen kıvrılmış bir konumda olduğunu göstermektedir. AFP Haber Ajansı’na konuşan Dr. Ma, "Bu, modern kuşlardaki bu tür davranışların ilk önce dinozor ataları arasında geliştiğini ve ortaya çıktığını gösteriyor." dedi.


"Yumurta hırsızı kertenkele" olarak da adlandırılan oviraptorosaurlar, 100 milyon ila 66 milyon yıl önce Geç Kretase döneminde, şu anın Asya ve Kuzey Amerika’sında yaşayan tüylü dinozorlardı. Araştırma ekibinin bir parçası olan Paleontolog Prof. Steve Brusatte, yumurtanın şimdiye kadar gördüğü "en çarpıcı dinozor fosillerinden biri" olduğunu ve embriyonun yumurtadan çıkmasının eşiğinde olduğu yorumunu sosyal medya hesabından paylaştı.


Bebek Yingliang, baştan kuyruğa kadar 10.6 inç (yaklaşık 27 santim) uzunluğunda ve Çin'deki Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi'nde 6.7 inç büyüklüğünde bir yumurtanın içinde durmaktadır. Yumurta aslında ilk olarak 2000 yılında ortaya çıkmıştı, ancak 10 yıl boyunca bir depodaydı. Müzede inşaat çalışmaları başladığında ve eski fosiller sıralandığında, araştırmacılar dikkatlerini içinde bir embriyo barındırdığından şüphelendikleri yumurtaya çevirdiler. Şans eseri fark edilen dinozorun vücudunun bir kısmı şu anda hala kaya ile kaplı ve araştırmacılar tam iskeletinin bir görüntüsünü oluşturmak için gelişmiş tarama tekniklerini kullanmayı düşünüyorlar.


Kaynaklar ve İleri Okuma

bottom of page