Tarihte İlk Kez Bir Uzay Aracı Güneş’e Dokundu!
top of page
Ara

Tarihte İlk Kez Bir Uzay Aracı Güneş’e Dokundu!

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021



NASA'nın Parker Solar Probe’u, Güneş’in “korona” olarak bilinen genişletilmiş atmosferine ulaştı ve bu bölgede beş saat geçirdi. Bu, Güneş’in dış sınırlarına giren ilk uzay aracı oldu.


BWX Technologies'in Baş Teknoloji Sorumlusu Yardımcısı ve Michigan Üniversitesi'nde profesör olan Justin C. Kasper, "Bu, Parker misyonunun birincil hedefine ve koronanın fiziğini anlamak için yeni bir döneme ulaşıldığını gösteriyor." dedi. Misyon, Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (JHU/APL) tarafından yönetiliyor.


Probe, daha önce sadece tahmin edilen fenomenleri ölçerek, Güneş’in atmosferinde ne olduğuna dair ilk doğrudan gözlemleri yaptı. Buna göre, Güneş’in dış kenarı Alfvén kritik yüzeyinde başlar: Güneş’in yer çekimi ve manyetik kuvvetlerinin doğrudan Güneş rüzgarını kontrol ettiği nokta. Pek çok bilim insanı, Güneş’in manyetik alanındaki ani dönüşlerin bu bölgeden ortaya çıktığını düşünüyor.


Probe, Alfvén kritik yüzeyinin altında Güneş’in plazmasıyla doğrudan temas halinde beş saat geçirdi. Bu yüzeyin altında, Güneş’in manyetik alanının basıncı ve enerjisi, parçacıkların basıncı ve enerjisinden daha güçlüydü. Uzay aracı, karşılaşması sırasında yüzeyin üstünden ve altından ayrı ayrı üç kez geçti. Bu, bir uzay aracının Güneş koronasına girdiği ve Güneş’in atmosferine dokunduğu ilk zamandır.


Şaşırtıcı bir şekilde araştırmacılar Alfvén kritik yüzeyinin kırışmış olduğunu keşfettiler. Veriler, yüzeydeki en büyük ve en uzak kırışıklığın, Güneş’in en içteki görünür yüzünde bulunan, 40 dereceden daha geniş bir manyetik yapı olan bir yalancı akış tarafından üretildiğini gösteriyor.


Araştırmacılar, Alfvén kritik yüzeyinin altında yukarısına kıyasla çok daha az geçiş fark ettiler. Bulgu, korona içinde geri dönüşlerin oluşmadığı anlamına gelebilir. Alternatif olarak, Güneş yüzeyindeki düşük manyetik yeniden bağlanma oranları, gözlemlenen rüzgar akımına daha az kütle pompalayabilir ve bu da daha az geri dönüşe neden olabilir.


Probe ayrıca, koronanın hemen içinde, ısıtma ve yayılımı etkileyen bilinmeyen fiziğe işaret edebilecek potansiyel bir güç artışına dair bazı kanıtlar kaydetti.


"Güneş’i ve koronasını on yıllardır gözlemliyoruz ve Güneş rüzgarı plazmasını ısıtmak ve hızlandırmak için orada ilginç bir fizik olduğunu biliyoruz. Yine de, bu fiziğin ne olduğunu tam olarak söyleyemeyiz" diyor, JHU/APL'deki Parker Solar Probe Proje Bilimcisi Nour E. Raouafi. "Parker Solar Probe’u şimdi manyetik olarak egemen olan korona içine uçarken, bu gizemli bölgenin iç işleyişine dair uzun zamandır beklenen içgörüleri elde edeceğiz."


Kaynaklar ve İleri Okuma

2- J. C. Kasper, K. G. Klein, E. Lichko, Jia Huang, C. H. K. Chen, S. T. Badman, J. Bonnell, P. L. Whittlesey, R. Livi, D. Larson, M. Pulupa, A. Rahmati, D. Stansby, K. E. Korreck, M. Stevens, A. W. Case, S. D. Bale, M. Maksimovic, M. Moncuquet, K. Goetz, J. S. Halekas, D. Malaspina, Nour E. Raouafi, A. Szabo, R. MacDowall, Marco Velli, Thierry Dudok de Wit, G. P. Zank. Parker Solar Probe Enters the Magnetically Dominated Solar Corona. Physical Review Letters, 2021; 127 (25) DOI: 10.1103/PhysRevLett.127.255101

bottom of page