top of page
Ara

Yeni Çalışma, Sincapların İnsanlara Benzer Kişilik Özelliklerine Sahip Olduğunu Gösteriyor


Sincaplar ve insanların benzer kişilik özellikleri hakkındaki başlığı okuduğunuzda, belki de birçoğunuzun aklına zamanının en iyi animasyon filmlerinden biri olan “Alvin ve Sincaplar” gelmiştir. Hani o mükemmel sesleriyle bırakın konuşmayı şarkı bile söyleyen, bunun yanında dans performansı sergileyip ünlenen sincaplar… E tabii bütün bunlar bir animasyondan ibaret. Ancak yeni bir çalışma, siz ne kadar kedinizin veya köpeğinizin kişilik bakımından sizinle çok benzer özellikleri paylaştığını düşünseniz de evinizin yakınlarında sizin gibi davranan başka bir kabarık hayvanın olabileceğini, ve bu hayvanın bir sincap olduğunu, sincapların kişilik özellik bakımından aslında biz insanlardan çok da farklı olmadığını ortaya koydu.



Kaliforniya Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi olan Davis, sincapların insanlara benzer kişilik özelliklerine sahip olduğunu ve bu özelliklerin hayatta kalmalarının ve yaşam beklentilerinin anahtarı olduğunu açıkladı. Araştırmacılar bulgularını 10 Eylül Cuma günü Hayvan Davranışı dergisinde yayımladılar. Grubun, Batı ABD ve Kanada'da yaygın olarak bulunan altın mantolu yer sincaplarında kişiliği kanıtlayan ilk belge olduğunu söylediği çalışma, hayvanların dört farklı özelliğe sahip olduğunu gösterdi: cesaret, saldırganlık, sosyallik ve aktivite seviyesi (atletik olma).


Sincabın kişilikleri hakkında bilgi edinmek için Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sincabın farklı deneylere tepkilerini incelediler. Bu deneyler, bir sincabın kendilerine ait olduğunu bilmedikleri bir ayna görüntüsüne nasıl tepki verdiğini izlemeyi, bilim insanlarının kaçmadan önce ne kadar beklediklerini görmek için vahşi doğada sincaplara yaklaşmalarını, sincapları yakalamayı (endişelenmeyin, zarar görmediler) ve kısa bir süre için tuzağa düştüklerinde nasıl davrandıklarını incelemeyi içeriyordu.



Çalışma, cesur ve saldırgan olan sincaplar daha hızlı hareket edebildiler, yiyecek bulabildiler ve topraklarını koruyabildiler ancak bu durum onları yırtıcılara karşı daha savunmasız bıraktı. Aktif ve cesur sincapların da doğal koşullar altında hızlı hareket ettiği bulundu. Bilim insanları aynı zamanda daha agresif sincapların yırtıcıları tespit edip saklanabilecekleri alanlara daha iyi erişebildiğini buldu. Bununla birlikte, hayatta kalmanın en büyük faktörü gibi görünen özellik sosyallikti.


Altın mantolu yer sincapları genellikle asosyaldir, bu da genellikle sosyal etkileşimden kaçınmaya çalıştıkları anlamına gelir. Yine de, sincapların bazıları başkalarıyla bağlar kurdu, çünkü çalışmanın belirttiği gibi “nispeten daha sosyal olma eğiliminde” olan bireylerin bir avantajı var gibi görünüyor. Avantajlar arasında daha fazla kaynağa erişim ve yeniden üretme yeteneği vardı. Aliperti, araştırmasının ona sincaplara farklı bir bakış açısı kazandırdığını ve insanlara olan benzerliklerinin bir gün vahşi yaşamı korumada bir faktör olacağını umduğunu da sözlerine ekledi.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.usatoday.com/story/news/nation/2021/09/13/squirrels-have-human-personality-traits/8319296002/

  2. https://www.bbc.co.uk/newsround/58564476

تعليقات


bottom of page