Yenidoğan Kokusu ve Ebeveynlerin Saldırganlık İlişkisi
top of page
Ara

Yenidoğan Kokusu ve Ebeveynlerin Saldırganlık İlişkisi



Birçok insan, özellikle de ebeveynler, bebeklerinin yaydığı yenidoğan kokusuna aşinadır, ancak bu belirgin koku aslında yetişkinleri düşündüğümüzden daha fazla etkileyebilir. Yeni bir çalışma, bebekler tarafından salınan moleküllerin yetişkinlerin saldırganlığını etkileyebileceğini, ancak erkeklerde ve kadınlarda bunu farklı şekilde yaptığını buldu.


Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmanın araştırmacıları, karasal memelilerin saldırgan davranışlarının belirli kokular tarafından tetiklenebileceğini veya hatta engellenebileceğini belirtti. Örneğin, fare idrarındaki bazı bileşenler erkeklerde kavgayı tetikleyebilirken, bir tavşan annesi başka bir dişinin kokusunu üzerlerinde tespit ederse kendi yavrularına saldırabilir veya öldürebilir.


Araştırmacılar, çalışmaların insanların da "saldırganlığa özgü" kokular yaydığını öne sürdüğünü belirtti. Bununla birlikte, Weizmann Bilim Enstitüsü bir basın açıklamasında, "kimyasal iletişimin sosyal ipuçlarının" aslında insanları nasıl etkilediğinin tam olarak bilinmediğini belirtti. Araştırmacılar, çalışmaları için insanlar tarafından yayılan ve çoğu memeli tarafından hissedilen heksadekanal (HEX) adı verilen bir molekülün insanlarda saldırganlığı etkileyip etkilemediğini ve nasıl etkilediğini test ettiler.


Bunu yapmak için araştırmacılar, 127 katılımcının yardımıyla insanların saldırgan davranışlarını ölçtüler. Bunların yarısı HEX'E, diğer yarısı ise bir kontrol maddesine maruz bırakıldı. 5 turdan oluşan “provokasyon aşamasına” tabi tutuldular. Her turda oyuncular için belirli bir miktar para tahsis edildi. Aralarında nasıl dağıtılacağı konusunda anlaşabilirlerse onu saklayabileceklerdi. Bununla birlikte, oyun, sözde ortağın yalnızca katılımcıya haksızlık eden dağıtımları kabul edeceği şekilde programlandı. Araştırmacılar, bu aşamada "gruplar arasında farklılık olmadığını" belirtti.


Daha sonra araştırmacılar, katılımcıların saldırganlığını ölçtükleri "yanıt aşamasını" gerçekleştirdiler. Burada katılımcılara, bir oyunda kendilerine karşı yarışarak oynadıklarını düşündükleri partneri esasen "cezalandırma" fırsatı verildi. İlk tepki verenin rakibi üzerinde şiddetli bir etki yarattığı görüldü. Araştırmacılar, HEX'e maruz kalanların, maruz kalmayanlardan farklı davrandıklarını bulmuşlardır.


Cinsiyeti hesaba kattıklarında, HEX'in erkekleri ve kadınları farklı şekilde etkilediğini, kadın katılımcılarda kontrol grubuna kıyasla saldırganlığı artırdığını, ancak erkek katılımcılardaki saldırganlığı azalttığını buldular. Araştırmacıların açıkladığı gibi, cinsiyetler arasındaki bu farkın "evrimsel bir açıklaması olabilir." Araştırmacılar, bu hipotezi araştırmak için Japonya'daki bebekleri inceleyen uzmanlara ulaştılar. Tabii ki, HEX'in aslında bebeklerin kafalarında "en bol molekül olmasa da en bol moleküllerden biri" olduğunu buldular.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.ibtimes.com/newborn-smell-triggers-aggression-women-hampers-it-men-study-3343040


bottom of page