Bir tasarruf yoluna giriyor fakat yine de "yettiremiyor" musunuz? Ay başını iple çekip ay sonunu göremiyorsanız sizler için 25 adet tasarruf yöntemi derledik.
1. Akkor lamba yerine kompakt floresan lamba kullanın.
2. Lambalarınızın temiz olmasına dikkat edin. Kirli lambalar %25 daha fazla enerji harcar.
3. Bir saç kurutma makinesi ortalama 10 dakika açık kaldığında, 60 watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğerdir. Bu yüzden kurutma makinesi kullanmadan önce saçınızın ıslaklığını havluyla azaltın.
4. Buzdolabına sıcak yemek koymamak hem buzdolabının daha az enerji tüketmesi hem de besinin ani sıcaklık değişiminde bozulmaması açısından önemli. Mümkün olduğunca buzdolabından sıcak yemekleri uzak tutun.
5. Evinizde gün içinde lamba kullanımını azaltabilirsiniz. Bunun için gün ışığından en çok faydalanabileceğiniz odayı, evinizde en çok zaman geçirdiğiniz yer neresiyse (salon, oturma odası, çalışma odası vb.) oraya taşıyabilirsiniz. Açın perdelerinizi, gün ışığının içinize işlemesine izin verin!
6. Perlatör, muslukların (mutfak musluğu, banyo lavabosu musluğu, duş telefonu) ucuna takılan ve çıkan suyu havayla karıştırıp ıslanma etkisini arttıran oldukça hesaplı bir aparattır. %70-90 oranında su tasarrufu sağlar.
7. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolmadan çalıştırmayın. Böylece hem elektrik, hem su, hem de deterjan tasarrufu sağlamış olursunuz.
8. Bulaşıklarınızı elde akıtmadan direkt makinenize koyabilirsiniz. Bulaşık deterjanları kesinlikle bütün kalıntıları çıkarabilecek şekilde üretilmiştir.
9. Duşta geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısa tutabilirsiniz. zzamanı daha aza indirgediğiniz her bir dakikada ayda ortalama 570 litre suyun harcanmasını engellemiş olursunuz. Bu ise ortalama 30 damacana su anlamına geliyor. Saçlarınızı şampuanlarken suyu tamamen kapatabilirsiniz.
10. Eşyalarınızı peteğinizden en az 25-30 santim aralıklı biçimde yerleştirebilirsiniz. Bu sayede eviniz daha hızlı ısınacak ve doğalgaz tasarrufu yapmış olacaksınız.
11. Kablolu yayınlar için para ödüyorsanız, bunun yerine ücretsiz kanallar izleyebileceğiniz uydu yayınlarını kullanın. Özellikle futbol gibi spor müsabakaları için aboneliğine devam ediyorsanız, bu tip yayınları izlemek için arkadaşlarınıza veya kafelere gidin.
12. Eğer kendinizi aç hissediyorsanız markete girip alışveriş yapmayın.
13. Çantanızdan veya cüzdanınızdan arta kalan bozuk paralarınızla bir kumbara ayarlayın. Bu şekilde yapacağınız ufak birikimler faydalı olabilir. Sonuçta damlaya damlaya göl olur.
14. Yarım litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak, sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit önlemle bile yılda 4 kişilik bir ailede 6.000 litre su kurtarabilirsiniz.
15. Banyo, mutfak ve klozetlerde su kaçağı olan musluklarınızı mutlaka tamirattan geçirin. Bu kaçaklar, damlatma dahi olsa çok fazla miktarda suyun israf olmasına neden olur. Su damlatan 1 musluğun 24 saatte yarım tona yakın suyu boşa harcadığını unutmayın.
16. Buzdolabı için ideal sıcaklık +4 derece, derin dondurucu için ise -18 derecedir. Daha düşük ya da yüksek sıcaklıkta kullanım, gereğinden fazla elektrik tüketilmesine ve gıdaların bozulmasına sebep olur.
17. Ütünün fişinin ütüleme işleminin bitmesine, tost makinesinin tostunuzun hazır olmasına 5 dakika kala fişten çekilmesi veya aynı mantıkla çalışan saç düzleştiricisi, maşa gibi ürünlerin saçın bitmesine yakın fişten çekilmesi de elektrik tasarrufu sağlar.
18. Süpürgelerin filtre ve torbalarını temizlediğinizde makinenin zorlanmamasını ve fazla enerji kullanmamasını sağlarsınız. Bununla birlikte makinenin kısa sürede daha iyi bir performansla çekim yapmasını sağlarsınız.
19. Market alışverişine çıkmadan önce kendi ihtiyaçlarınıza göre bir liste oluşturabilirsiniz. Böylece sepetinizi fazlalıklarla doldurmayıp bütçenizi zarara uğratmamış olursunuz.
20. Kombinizi açıp kapatmak yerine en kısıkta sürekli çalıştırın. Açıp kapattığınız kombi ekstra enerji harcayacaktır.
21. Buzdolabı mutfak içinde yerleştirilirken fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta konumlandırılmalıdır. Aksi taktirde buzdolabınız içeriyi soğutabilmek için ekstra elektrik harcayacaktır.
22. Meyve ve sebzelerin akan suyun altında yıkanması yerine soğuk suyla doldurulan bir kabın içerisinde yıkanması su israfını önler.
23. Lastiklerinizin hava basıncının gerekli ölçüde olması önemlidir. Lastiğinizin hava basıncı azaldığında, aracınızın yakıt tüketimi artar.
24. Elektronik ürünlerinizin garantili olmasına dikkat edin. Ürününüz bozulduğu zaman satın aldığınız firmayı arayıp garanti kapsamında ücretsiz tamir yaptırabilirsiniz.
25. Daha kaliteli ürünler alın. Pahalı değil, kaliteli olsun. Kaliteli ürünler her zaman daha dayanıklıdır ve uzun süre kullanılabilir. Kalitesiz ama çok ucuz bir ürün yerine, biraz pahalı ama daha kaliteli ürünleri tercih edin.
Kaynaklar ve İleri Okuma
https://www.enuygun.com/bilgi/tasarruf-etmenin-101-yolu
Comments