top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıİzel Yıkılmaz

Bağırsak Mikrobiyomu ve Bebeklerin Korku Deneyimleri Arasındaki Bağlantı


Yeni araştırmalar, bir bebeğin bağırsak mikrobiyomunun sağlıklı nörolojik gelişimin izlenmesine ve desteklenmesine yardımcı olacak ipuçları içerebileceğini gösteriyor. Neden bazı bebekler algılanan tehlikeye diğerlerinden daha fazla tepki verir? Michigan Eyalet Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi, Chapel Hill'den yapılan yeni araştırmaya göre, cevabın bir kısmı şaşırtıcı bir yerde bulunabilir: bir bebeğin sindirim sistemi.


İnsan sindirim sistemi, bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen geniş bir mikroorganizma topluluğuna ev sahipliği yapar. MSU-UNC araştırma ekibi, güçlü korku tepkileri olan bebeklerde ve daha hafif tepkileri olan bebeklerde bağırsak mikrobiyomunun farklı olduğunu keşfetti.


Bu korku tepkileri (birinin korkutucu bir duruma nasıl tepki verdiği), yaşamın erken dönemlerinde gelecekteki zihinsel sağlığın göstergeleri olabilir. Ve nörolojik sağlığı bağırsaktaki mikrobiyomla ilişkilendiren kanıtlar gün geçtikçe artıyor. Yeni bulgular, bağırsak mikrobiyomunun bir gün araştırmacılara ve doktorlara sağlıklı nörolojik gelişimi izlemek ve desteklemek için yeni bir araç sağlayabileceğini göstermektedir.


Nature Communications dergisinde 2 Haziran'da yayımlanan yeni çalışmanın lideri MSU'dan Rebecca Knickmeyer, "Bu erken gelişim dönemi, sağlıklı beyin gelişimini teşvik etmek için muazzam bir fırsat zamanıdır." dedi. "Mikrobiyom, bunun için potansiyel olarak kullanılabilecek heyecan verici yeni bir hedeftir."


Bağırsak mikrobiyomunun insanlarda korku tepkisiyle bağlantılı olup olmadığını belirlemek için Knickmeyer ve çalışma arkadaşları yaklaşık 30 bebekle bir pilot çalışma tasarladı. Araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunu etkileyen birçok faktörü mümkün olduğunca tutarlı tutmak için kohortu dikkatlice seçtiler. Örneğin, tüm çocuklar anne sütüyle beslendi ve hiçbiri antibiyotik kullanmadı. Araştırmacılar daha sonra dışkı örneklerini analiz ederek çocuk mikrobiyomunu karakterize ettiler ve bir çocuğun korku tepkisini basit bir testle değerlendirdiler: Bir çocuğun Cadılar Bayramı maskesi takarken odaya giren birine nasıl tepki verdiğini gözlemlemek. "Bu deneyimin hem çocuklar hem de ebeveynleri için eğlenceli olmasını istedik. Ebeveynler her zaman oradaydı ve istedikleri zaman atlayabilirlerdi," dedi Knickmeyer. "Bunlar gerçekten bebeklerin günlük yaşamlarında yaşayacakları deneyimler."


Tüm verileri derleyen araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunun spesifik özellikleri ile bebek korku yanıtlarının gücü arasında önemli ilişkiler olduğunu gördüler. Örneğin, 1 aylıkken düzensiz mikrobiyota sahip çocuklar 1 yaşında daha fazla korku duyuyorlardı. Araştırmacılar ayrıca 1 yaşında mikrobiyal topluluğun içeriğinin korku tepkileriyle ilgili olduğunu keşfettiler. Daha az korkan çocuklarla karşılaştırıldığında, tepkileri yüksek olan bebeklerde bazı bakteri türlerinden daha fazla, diğerlerinden daha az bulundu. Ancak ekip, çocukların bağırsak mikrobiyomu ile çocukların maske takmayan yabancılara nasıl tepki verdikleri arasında bir bağlantı gözlemlemedi. Knickmeyer, bunun büyük olasılıkla, potansiyel olarak korkutucu durumları işlemekle ilgili beynin farklı bölümlerinden kaynaklandığını söyledi.


Araştırmanın bir parçası olarak ekip, MRI teknolojisini kullanarak çocukların beyinlerini de görüntüledi ve 1 yıldaki mikrobiyal topluluğun içeriğinin, potansiyel tehditler hakkında hızlı kararlar almakla ilgili beynin bir parçası olan amigdalanın büyüklüğü ile ilişkili olduğunu buldular. Noktaları birleştirmek, mikrobiyomun amigdalanın nasıl geliştiğini ve çalıştığını etkileyebileceğini göstermektedir. Bu, yeni çalışmanın ortaya çıkardığı birçok ilginç olasılıktan biri. Knickmeyer ayrıca IQ'daki yeni işbirlikleri ile yeni sorgulama hatları başlatmaya ve yanıtlamaktan heyecan duyduğu yeni sorular sormaya hazırlanıyor.


"Nörolojik sağlığı erkenden desteklemek için harika bir fırsatımız var" diye ekliyor Knickmeyer. "Uzun vadeli hedefimiz, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi teşvik etmek için neler yapabileceğimizi öğrenmek."


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210604135433.htm

  2. Alexander L. Carlson, Kai Xia, M. Andrea Azcarate-Peril, Samuel P. Rosin, Jason P. Fine, Wancen Mu, Jared B. Zopp, Mary C. Kimmel, Martin A. Styner, Amanda L. Thompson, Cathi B. Propper, Rebecca C. Knickmeyer. Infant gut microbiome composition is associated with non-social fear behavior in a pilot study. Nature Communications, 2021; 12 (1) DOI: 10.1038/s41467-021-23281-y

Comments


bottom of page