COVID-19 Aşıları Manyetik Özellik Kazanmanızı Sağlayabilir Mi?
top of page
Ara

COVID-19 Aşıları Manyetik Özellik Kazanmanızı Sağlayabilir Mi?


COVID-19 pandemisi dünya genelinde geri çekilmeye başladı. Ülkemizde ise pandemiyle savaş devam ederken, aşılanan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Bütün bunların yanında sosyal medya, COVID-19 aşılarında çip olduğunu ve bundan dolayı manyetiklik kazandıklarını iddia eden aşı karşıtları veya sahte bilimciler ile dolmaya başladı. COVID-19’a karşı verilen savaşta galip durumdayken, paralel komplo teorilerinin ve aldatmacaların pandemisi ise dünyanın her yerinde insanların zihnini sağlam bir şekilde enfekte etmeye devam ediyor. Ve hayatı tekrar normale yakın hale getirmeye yardımcı olacak neredeyse tek seçenek olan aşılar, virüsün kendisi kadar çok komplo teorisi ve aldatmacaya konu olmuş durumda.


Sosyal medyada yapılan en son aldatmaca, mevcut aşılardan herhangi birini yaptırmanın aniden mıknatısların cildine yapışmasını sağlama yeteneği ile ilgili. Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube ve diğer platformlardaki kullanıcılar, aşılarından sonra artık mıknatısları çektikleri ve manyetik özellik kazandıkları “gerçeklerini” paylaşıyorlar. Yeni edindikleri manyetik özelliklerini gösteren videolar yapacak kadar ileri gidiyorlar, başkalarının da aynı şeyi yapması için meydan okuyup, “challenge” başlatıyorlar.


Tüm komplo teorileri gibi, detaylar da değişebilir ancak gerçeklerle bir ilgisi yoktur. Ancak “aşıların manyetik özellikli olması” düşüncesini benimseyen komplocular; COVID-19'un birçok ve şiddetli semptomunun en kötüsünden dahi koruyabilecek nitelikte bir sıvıyla enjekte edildiklerine değil, manyetik bir madde ile vücut kimyalarının kökünden değiştirilmesine neden olacak bir aşının enjekte edildiğine inanıyorlar. Metalik nanopartiküller mi? Hareketlerini izlemek için tasarlanmış bir Mikroçip mi? Daha da kötüsü, bu aşılar sağlıklarını özümsemek ve onları daha da hasta etmek için üretildi anlamına mı geliyor? Ve aşılar aslında insanları manyetize ediyor mu?


Mıknatıs teorisi, COVID-19 aşı komplolarının “sözlüğüne” oldukça yeni bir ektir. Bu teori ilk olarak, viral olma yolunda ana sayfası kripto para birimi, “Masonlar” ve jet yakıtı ile ilgili benzer komplo teorileriyle dolu bir kullanıcı tarafından 9 Mayıs'ta bir Facebook gönderisi olarak paylaşıldı. Video 30 saniyeden daha kısa sürüyor. Paylaşılan videoda Pfizer/BioNTech aşısını yaptırdığını iddia eden bir kadın,aşı yapılan koluna bir çeyrek büyüklüğünde metalik bir nesne yapıştırıyor. Ardından, aynı nesneyi aşı yapılmayan koluna koyduğunda düştüğünü gösterip aşının “çipli” olduğunu belirtiyor.


Ancak işin aslı öyle değil. Hepimiz su ile birleştiğinde manyetizmayı iten az miktarda demir içeriyoruz. Ancak Haber Ajansı Reuters'e konuşan bir Trinity College fizik profesörüne göre, bir aşının ciltten bir mıknatıs çekmek için içermesi gereken metal miktarı yaklaşık bir gramdır. Bu kadar metali bir aşıya dahil etmek için bilimsel olarak sağlam bir neden yoktur ve enjekte edildiğinde herkes tarafından kolayca hissedilir. Muhtemelen yoğun ağrı ile birlikte bir tür yumruya neden olur. Fiziksel olarak da gerçekleşmesi imkansızdır. Çünkü COVID-19 aşı dozları hacimce 0.3 ila 0.5 mililitredir, hemen hemen hepsi sudur. Bir gram bir mililitreye eşittir, bu nedenle aşı enjeksiyonunda bir mıknatısı çekmek için gerekli demiri içerecek ve aşının büyük kısmını oluşturmak için gereken suyu tutacak kadar hacim yoktur.


Pfizer/BioNTech aşısı mRNA, potasyum klorür, lipitler, monobazik potasyum fosfat, sodyum klorür, dibazik sodyum fosfat dihidrat ve sukroz şekeri bulundurur. Moderna ve J&J aşıları da benzerdir. Bu aşılarda, mRNA (ve J&J örneğinde adenovirüs) haricindeki bütün kimyasallar; lipit (yağ), protein, tuz ve şeker yapılıdır. Görüldüğü üzere yukarıda sayılan hiçbir madde ferromanyetik olmamakla birlikte, oda sıcaklığında ferromanyetik olan yalnızca 3 madde bulunur. Bunlar demir, nikel ve kobalttır.


En nihayetinde, "aşı mıknatısı mücadelesi" videoları, bizi COVID-19'un bir aldatmaca olduğuna, aşıların gerçek bir virüs olduğuna, aşılarla birlikte vücutlarımıza enjekte edilecek ve manyetik özelliklere sahip olacak olan çiplerin bizi ele geçireceğine, ve sadece seçkin birkaç gerçekçinin “gerçekten neler olduğunu " bildiğine ikna etmeye çalışan sonsuz aldatmaca ve komplo teorileri dizisinden başka bir şey değildir. Aşılar dünyanın birçok yerinde hastaneye yatışları ve ölümleri azalttığından, aşı olmamak için daha az sahte nedene ve aşıların işe yaradığına, demir veya mikroçiplerle dolu olmadıklarına ve mıknatıs çekmenize neden olmadıklarına dair daha fazla hatırlatıcıya ihtiyacımız var.


Kaynaklar ve İleri Okuma


bottom of page