Fosiller Dinozor Evrimini Aydınlatıyor!
top of page
Ara

Fosiller Dinozor Evrimini Aydınlatıyor!


Bir zamanlar Kuzey Amerika'nın batısında dolaşan korkunç yırtıcı Tyrannosaurus rex'in Doğu Yakasında bir kuzeni varmış gibi görünüyor.


Yale lisans öğrencisi Chase Doran Brownstein tarafından yapılan yeni bir araştırma, yaklaşık 85 milyon yıl önce, bugün doğu Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğunu oluşturan bir zamanlar izole edilmiş bir kara kütlesi olan Appalachia'da yaşayan iki dinozoru anlatıyor: otçul bir ördek gagalı hadrosaur ve etobur bir tiranozor. Bulgular Royal Society Open Science dergisinde 25 Ağustos'ta yayınlandı.


Brownstein'ın Yale'in Peabody Doğa Tarihi Müzesi'nde yer alan örneklerden tanımladığı iki dinozor, Kuzey Amerika fosil kayıtlarındaki büyük bir boşluğu doldurmaya yardımcı oluyor ve kıtanın doğu kesimindeki dinozorların batı kuzey Amerika ve Asya'daki benzerlerinden belirgin bir şekilde evrimleştiğine dair kanıtlar sunuyor.


Brownstein, "Bu örnekler Doğu Kuzey Amerika'nın fosil kayıtlarındaki bazı gizemleri aydınlatıyor ve coğrafi izolasyonun-büyük su kütlelerinin Appalachia'yı diğer kara kütlelerinden nasıl ayırdığını-dinozorların evrimini nasıl etkilediğini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor." dedi. "Ayrıca, Batı Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun zamandır heyecan verici fosil keşiflerinin kaynağı olmasına rağmen, ülkenin doğu kısmının hazinelerden payını içerdiğini de hatırlatıyorlar."


66 milyon yıl önce sona eren Kretase'nin ikinci yarısının çoğu için, Kuzey Amerika iki kara kütlesine bölündü, Batı'da Laramidia ve Doğu'da Appalachia ve Batı İç Deniz Yolu onları ayırdı. T. rex ve Triceratops gibi ünlü dinozor türleri Laramidia'da yaşarken, Appalachia'da yaşayan hayvanlar hakkında çok daha az şey biliniyor. Brownstein, bunun bir nedeninin Laramidia'nın coğrafi koşullarının tortu bakımından zengin fosil yataklarının oluşumuna Appalachia'nınkinden daha elverişli olduğunu açıkladı.


Yeni çalışmada açıklanan örnekler büyük ölçüde 1970'lerde günümüz New Jersey ve Delaware'deki Merchantville Formasyonu'nda keşfedildi. Brownstein, yaklaşık 85 ila 72 milyon yıl öncesine dayanan bu fosil kayıt döneminin sınırlı olduğunu kaydetti.


Brownstein, büyük bir yırtıcı terapodun kısmi bir iskeletini inceledi ve muhtemelen bir tyrannosaur olduğu sonucuna vardı. Fosilin, 67 milyon yıl önce New Jersey'de yaşayan bir tyrannosaur olan Dryptosaurus ile arka bacaklarında birçok özelliği paylaştığını belirtti. Dinozorun, ön ayaklarındaki devasa pençeler de dahil olmak üzere T. rex'ten farklı elleri ve ayakları vardır, bu da yalnızca Appalachia'da evrimleşen yırtıcıların ayrı bir ailesini temsil ettiğini gösterir.


Brownstein, "Birçok insan, tüm tiranozorların apeks yırtıcıları olmak için belirli bir dizi özellik geliştirmesi gerektiğine inanıyor. Fosilimiz, batı Kuzey Amerika veya Asya tiranozorlarıyla ilişkilendirilebilecek temel ayak veya el özelliklerinden yoksun olduğu için dinozorların, çeşitli şekillerde dev yırtıcı hayvanlara dönüştüklerini gösteriyor." dedi.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. Chase Doran Brownstein. Dinosaurs from the Santonian–Campanian Atlantic coastline substantiate phylogenetic signatures of vicariance in Cretaceous North America. Royal Society Open Science, 2021; 8 (8): 210127 DOI: 10.1098/rsos.210127

bottom of page