İyi Bakteriler Kemoterapinin Yan Etkilerini Hafifletebilir!
top of page
Ara

İyi Bakteriler Kemoterapinin Yan Etkilerini Hafifletebilir!



Northwestern Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bağırsakta bulunan bazı bakteri türlerinin diğer iyi türlü bakterileri kanser tedavilerinden koruyabildiğini ve bağırsak mikrobiyomunda oluşan ilaca bağlı zararlı değişiklikleri hafiflettiği bulundu. Koruyucu bakteriler kemoterapi ilaçlarını metabolize ederek tedavinin yan etkilerini hafifletebilirler.


Bu araştırma, kanser hastalarının bağırsak sağlığını artırmaya yönelik diyet listeleri, probiyotikler veya tasarlanmış terapötiklere yol açabilir. Çocuklarda kemoterapiye bağlı mikrobiyom değişiklikleri -obezite, astım ve diyabet dahil olmak üzere- yaşamlarının ileri dönemlerindeki sağlık komplikasyonlarıyla bağlantılı olduğundan, bağırsağı korumak için yeni stratejiler keşfetmek, özellikle bu tür kanser hastaları için oldukça önemlidir.


Bu konuyla ilgili bir çalışmanın yazarı olan Erica Hartmann, “Kirli ortamları temizlemek için mikropları kullanan biyoremediasyondan ilham aldık. Biyoremediasyon genellikle yeraltı suyuna ve toprağa uygulanır, ancak burada onu bağırsağa uyguladık.” dedi. Bu iyi bakterilerin ilaçları parçalayarak, etrafındaki mikropları koruyup korumayacağını merak ettiler ve yaptıkları çalışmalar sonucunda bu hipotezin doğru olduğu sonucuna vardılar.


Hartmann’a göre kanser tedavileri her ne kadar insan hayatını kurtarmada önemli olsa da, bu tip tedaviler birçok ağır yan etkiye sebep olabilir. Örneğin kemoterapide kullanılan ilaçlar insan bağırsağındaki iyi bakterileri de öldürebilir. Çünkü kemoterapi ilaçları kanser hücreleri ile mikropları ayırt etmeden ikisini de öldürür. Bağırsaktaki bu mikroplar besinleri iyi sindirebilmemizi ve bağışıklığımızı güçlü tutmayı sağlarlar. Bu iyi mikropların ölmesinin özellikle çocuklarda çok zararlı olduğu ve bunun uzun vadede çeşitli hastalıklara yol açtığı biliniyor.


Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Profesörü Doktor Patrick Seed ile birlikte çalışan Hartmann, Raoultella planticola bakterisi ile çalıştı. İnsan bağırsağında düşük miktarlarda meydana gelen Roultella planticola, kemoterapi ilacı olan doksorubisini parçalayabildiği hipotezi ortaya atıldı. Ekip, bu parçalanma etkisinin mikrobiyomu koruyup korumayacağını test etmek için, normalde insan bağırsağında bulunan çeşitli bakterileri içeren bir mikrobiyom geliştirdi. Hartmann ve Patrick daha sonra bu mikrobiyomu doksorubisine maruz bıraktı ve hassas suşların hayatta kalma oranını artırdığını gözlemledi. Araştırmalar sonucu, bazı bakterilerin, ilaçları bağırsağın geri kalanı için daha az toksik hale getirdiği görüldü. Araştırma, kanser hastaları için umut verici olsa da, yeni bulguları tedaviye dönüştürmek uzun zaman alabilir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

bottom of page