top of page
Ara

Kedi Bıyıkları ve Bıyık Yorgunluğu Hastalığı

Güncelleme tarihi: 28 Oca




Kediler de tıpkı bizler gibi kıllarla kaplı memelilerdir. Fakat vücudumuzu kaplayan kıllarda kesinlikle farklılıklar var! İlk olarak, çoğu insan (kelleşenler hariç) kafalarında kollarından ve bacaklarından daha kalın saçlara sahipken, kediler vücudun çoğunda oldukça eşit bir kıl-tüy dağılımına sahiptir. Ayrıca, saçlarımız diğer bölgelere göre daha uzunken, Persler veya Maine Coons gibi bazı kedi ırkları genel olarak oldukça tutarlı uzunlukta tüylere sahiptir. Ve son olarak, yüzümüzde bıyık olsa da, onlar kedi bıyıklarına kıyasla hiçbir şey değildir!


Bıyıklar diğer kıllar gibi kıl köklerinden çıkıp uzasa da, gerçekten bir kedinin vücudunda göze çarparlar. Bıyıklar normal saçlardan daha kaba ve kalındır ve üç kat daha derin köklere sahiptir. Normal kılların aksine bıyıklar tüm vücudu kaplamaz. Stratejik olarak gözlerin üstünde, çenede, ön ayaklarda, kulakların yakınında ve üst dudağın üstünde bulunurlar. Bıyıkların tam şekli ve yeri ırka göre değişir, ancak çoğu kedinin her yanağında 4 sıra halinde düzenlenmiş 12 bıyığı vardır.


Bıyıklar normal kıllardan daha hassastır, çünkü köken aldıkları foliküller kan damarları ve sinirlerle doludur. Aslında, bıyıklar bir insanın parmak uçları kadar hassastır. Yani, insanın dokunma duyusu parmaklarda iken, bir kedi dünyaya yüzüyle dokunur. Bıyıklar, bir kediyi günlük işlevler boyunca yönlendiren özel olarak ayarlanmış duyusal ekipmanlardır. Bu özel kıllar vizyona, bir kedinin ortamında gezinmesine yardımcı olur ve böceklerdeki antenler gibi ek duyusal girdi sağlar. Hava akımlarındaki ince değişiklikleri tespit eden kedi bıyıkları, kedilerin dünyayı dolaşmasına yardımcı olan yakındaki nesnelerin boyutu, şekli ve hızı hakkında bilgi iletir.


Bıyıklar, vücut dengesini kontrol eder, radar sensörlerdir; duyguları iletir, dış tehlikelere karşı koruyucu görevi görebilir. Bu kadar önemli işlevlere sahip olan kedi bıyıklarının kedi sağlığını sağlamak açısından özenle korunması gerekmektedir. Aksi takdirde kedilerde hastalıklara sebep olabilir. Bıyık yorgunluğu bu hastalıklardan biridir.


Kedi bıyık yorgunluğu, bıyık stresi olarak da adlandırılır ve veteriner hekimlerin bıyıkları tekrar tekrar bir yüzeye dokunduğunda kedilerin hissettiği duyusal aşırı yükü tanımlamak için kullandıkları bir terimdir. Çok derin bir kaseden yemek, bıyık yorgunluğunun en sık nedenidir. Bir kedinin hassas bıyıkları derin bir kabın kenarlarına sürtünürken incinmeye başlar.


Bıyık Yorgunluğu Belirtileri:

  • Yiyecek kasesine dikkatle yaklaşmak, aç davranmak, aynı zamanda gergin olmak

  • Yemeklerini kaseden alıp yere bırakarak yerden yemeye devam etmek

  • Yemek yerken veya içerken kasenin etrafında büyük bir pislik bırakmak, etrafını kirletmek

  • Yiyeceklerinin bir kısmını kasede bırakmak ancak aç davranmaya devam etmek

  • Kasenin dibinde kalan yiyecekleri yemeyi reddetmek

  • Yemek zamanı esnasında evdeki diğer hayvanlara veya insanlara karşı agresif tavırlar sergilemek.

Kedinizin bıyıkları yanlarına temas etmeden yiyecek ve su almasına izin veren sığ, geniş kaseler seçmek bıyık yorgunluğuna son verebilir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

コメント


bottom of page