NASA'nın Perseverance Uzay Aracı İlk Mars Kaya Örneği Topladı
top of page
Ara

NASA'nın Perseverance Uzay Aracı İlk Mars Kaya Örneği Topladı


NASA’nın uzay aracı Perseverance'ın Mars'ta ilk kaya toplama girişimi geçtiğimiz ay başarısızlıkla sonuçlanmış ve bunun üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti. 7 Eylül tarihinde NASA’nın yaptığı açıklamaya göre; 1 Eylül’de keşif aracından gelen veriler, Mars’tan ilk kaya örneğinin başarıyla alındığını gösterdi.


Toplanan örnek hava geçirmez bir titanyum numune tüpü içine alındı ve gelecekte geri alınmaya hazır hale getirildi. Şimdi ise NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı); Mars Sample Return kampanyası aracılığıyla, keşif aracının örnek tüplerini daha yakından incelemek amacıyla Dünya'ya geri döndürmek için bir dizi gelecekteki görevi planlıyorlar. Bu örnekler, gezegenimize bir başka gezegenden dönen bilimsel olarak tanımlanmış ve seçilmiş ilk materyal seti olacak.


Perseverance'ın Örnekleme ve Önbelleğe Alma Sistemi Kamerası tarafından çekilen bu görüntüde, Mars kayasının ilk çekirdekli kaya örneği, titanyum kap tüpünün içinde görülüyor.

Kredi: NASA/JPL-Caltech



NASA Yöneticisi Bill Nelson, ”NASA'nın, ülkemizin keşif ve yeniliğe olan bağlılığını yansıtan iddialı hedefler belirleme ve bunları gerçekleştirme geçmişi var. Bu önemli bir başarı ve Perseverance ve ekibimizin ürettiği inanılmaz keşifleri görmek için sabırsızlanıyorum.” dedi.


Eski mikroskobik yaşamın belirtilerini ararken Kaya ve regolit örneklerini (kırık Kaya ve toz) tanımlamanın ve toplamanın yanı sıra; Perseverance'ın misyonu, bölgenin jeolojisini ve eski yaşanabilirliğini anlamak ve geçmiş iklimi karakterize etmek için Jezero bölgesini incelemeyi de içermektedir.


Numune alma süreci, 1 Eylül Çarşamba günü, Perseverance'ın robotik kolunun ucundaki döner darbeli matkabın, "Rochette" lakaplı düz, evrak çantası boyutunda bir Mars taşını oymasıyla başladı.


Karot alma işlemini tamamladıktan sonra kol, karot makinesini, ucu ve numune tüpünü hareket ettirdi, böylece gezicinin Mastcam-Z kamera cihazı henüz mühürlenmemiş tüpün içeriğini görüntüleyebilir ve sonuçları Dünya'ya geri iletebilirdi. Görev kontrol ekibi, karotlu kayanın tüpteki varlığını doğruladıktan sonra, numunenin işlenmesini tamamlamak için bir komut gönderdiler.


7 Eylül günü saat 12:34'te Perseverance, kaya çekirdeğini ölçmek ve görüntülemek için 266 seri numaralı numune tüpünü ve Mars kargosunu keşif aracının iç kısmına aktardı. Daha sonra kabı hava geçirmez şekilde kapattı, başka bir görüntü aldı ve tüpü sakladı.


JPL'NİN geçici Direktörü Larry D. James, “Perseverance ekibimiz, sistemin Mars'ta bu kadar iyi performans gösterdiğini görmekten ve toplanan örnekleri Dünya'ya geri getirmek için ilk adımı atmaktan heyecan ve gurur duyuyor.” diye belirtti.



Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-perseverance-rover-collects-first-mars-rock-sample

bottom of page