Okyanus Sayısı 5’e Yükseldi - Güney Okyanusu
top of page
Ara

Okyanus Sayısı 5’e Yükseldi - Güney Okyanusu


Tarihsel olarak, bu zamana kadar dört okyanus vardı: Atlantik, Pasifik, Hint ve Arktik Okyanusu. Ancak herkesin coğrafya bilgilerini güncelleme zamanı geldi, çünkü beşinci okyanus resmen tanınır hale geldi.


National Geographic, Dünya Okyanuslar Günü'nde (8 Haziran), Güney Okyanusu'nun resmi okyanus egemenliği saflarına katılacağını duyurdu. Güney Okyanusu adı verilen bu yeni okyanus, kıyıdan 60 derece güney enlem çizgisine kadar uzanan Antarktika'yı çevreliyor. Kuruluş, ilerleyen günlerde haritalarını ve kaynaklarını buna göre güncelleyeceğeni belirtti.


Aslında bu kararın beklenmedik olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Washington Post 1999 gibi erken bir tarihte, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) ve ABD Coğrafi İsimler Kurulu'nun "Güney Okyanusu" adını onayladığı ve Güney Okyanusu’nu resmen tanıdığını bildirmişti. Ancak okyanus, bazı tartışmalara konu oldu.


Güney Okyanusu zaten dünya çapında tanınan bir su kütlesiydi. Deniz isimlerini belirlemek için Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan bir grup olan Uluslararası Hidrografik Organizasyonu (IHO), 1937'de bunu kabul etti. Ancak National Geographic'e göre okyanusun kesin sınırları konusundaki tartışmalar nedeniyle 1953'te karar tersine çevrildi. Tartışma o zamandan beri devam etti ve IHO üye ülkelerinin yeni okyanusun önerilen sınırlarında sahip oldukları anlaşmazlıklar tarafından körüklendi.


Ancak National Geographic Society Coğrafyacısı Alex Tait, Washington Post'a verdiği demeçte, bilim insanlarının Güney Okyanusu'nu uzun süredir tanıdığını ve benzersiz niteliklerinin onu, kendi ekolojisi ve koruma kaygılarıyla farklı bir su kütlesi haline getirdiğini söyledi.


Bununla birlikte Dünya’nın en büyük Deniz Koruma Alanı Güney Okyanusu'nda, Ross Denizi’nde; plankton, penguenler, balinalar ve besin açısından zengin suları korumak için kuruldu.



Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.popsci.com/environment/world-has-new-fifth-ocean/

bottom of page