Soğuk Havanın Kokusu Var Mıdır?
top of page
Ara

Soğuk Havanın Kokusu Var Mıdır?


Soğuk havanın neden sıcak havadan farklı koktuğunu merak ettiyseniz, cevabı burada.

Bilim insanları, soğuk havanın neden sıcak havadan farklı koktuğu sorusunu yanıtladı. Koku molekülleri, sıcak bir ortamda soğuk ortama göre çok daha hızlı bir şekilde havaya karışır, bu nedenle sıcak bir günde soğuk bir güne kıyasla daha fazla koku vardır.


Philadelphia'daki Monell Chemical Senses Center'da koku alma uzmanı olan

Pamela Dalton, hava soğuk olduğunda insanların kokuları algılama yeteneğinin azaldığını söyledi: "Koku molekülleri, onları burnumuza çekebilmemiz için havaya karışmalı. Sıcak bir ortamda moleküller, nefes alanımızda koklamamız için çok daha fazla erişilebilir olacaktır."


Soğuk havanın farklı kokmasının bir diğer sebebinin de burunlarımızın sıcak ortamlarda çalışmaya daha iyi uyum sağlaması olduğunu ekledi: "Soğuk ve kuru havayı soluduğumuzda vücudumuz onu vücut sıcaklığına getirir ve çok hızlı bir şekilde nemlendirir, aksi takdirde hava, akciğerlerimize zarar verir. Eğer bunu kendi başına yapıyorsa, diğer koku alma ve algılama işlevleri arka planda kalabilir. Hava ısıtıldığında ve nemlendirildiğinde, vücut sıcaklığımıza benzer ve burun en iyi şekilde çalışır.”


Soğuk hava ve sıcak havanın farklı kokmasındaki bilimsel süreç, soğuk ve sıcak yiyecek ve içecekler için de geçerlidir. Bir fincan kahvede yüzlerce farklı bileşik vardır. Eğer kahve soğuksa, bu bileşiklerden sadece bazıları burun tarafında algılanır ve bu nedenle tat ve koku dengesi farklı olur. Akşam yemeği artıklarınızı örnek olarak kullanalım. Bir dahaki sefere buzdolabından veya dondurucudan yemek çıkardığınızda, bir nefes alın. Koku ne kadar güçlü? Şimdi yemeğinizi ısıtın ve tekrar koklayın. Koku öncekinden daha mı güçlü? Kokudaki bu değişiklik, artıklarınızı ısıtırken bu koku moleküllerinin hızlanmaya başlamasından kaynaklanır.


Soğuk hava aynı zamanda, trigeminal siniri tetikler. Dr. Dalton bu konu hakkında şunları söylüyor: "Burnumuza giren her şeyi, aynı zamanda bir koku ve bir his kombinasyonu olsa da, yalnızca bir koku olarak tanımlama eğilimindeyiz. İnsanların soğuk havanın kokusunu alma nedeni gerçekten sadece kokunun değil, aynı zamanda hissinin de birleşimidir. Bu his canlandırıcıdır, nefes alırsınız ve sanki burnunuza mentol koymuş gibi , buharlaşarak soğutma etkisini hissedersiniz."


bottom of page