Terden Enerji Üreten Cihaz Geliştirildi!
top of page
Ara

Terden Enerji Üreten Cihaz Geliştirildi!



Araştırmacılar, sadece parmak uçlarınızdan ter toplayabilen ve bu teri elektrik enerjisine dönüştürebilen bir cihaz tasarladılar. California San Diego Üniversitesi'ndeki mühendislere göre, kendi kendine üretilen biyoyakıtlarımız bir dizi küçük giyilebilir elektroniğe güç sağlama potansiyeline sahip. Birçok insan gücüyle çalışan giyilebilir teknoloji, tam etki elde etmek için çok fazla egzersiz gerektirir. Bu buluş sayesinde ise, ellerinizden gerçek ve sürdürülebilir güç üretmek için yalnızca iyi bir gece uykusu almanız yeterlidir.


Oluşturulan cihaz, bu yılın başlarında manşetlere giren Tokyo Üniversitesi'nin sürdürülebilir akıllı saat pilinde kullanılan teknoloji gibi, terimizde çözünen laktatlarla çalışan bir biyoyakıt hücresi kullanıyor. Her parmak pedi bir santimetrekaredir ve maksimum ter emilimi için bir hidrojel içeren esnek köpükten yapılmıştır. Cihaz herhangi bir fiziksel aktivite olmadan çalışabilir ve hatta 10 saatlik bir uyku sırasında cildin santimetrekaresi başına 300 milijoule (mJ) enerji üretebilir ve bu da elektronik bir kol saatinin 24 saat çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyle neredeyse eşdeğerdir.


Bu süreç içerisinde sadece insan parmak uçlarının ucundaki ter bezlerine erişime ihtiyaç duyan cihaz “hiçbir şeyden” güç yaratır. Yumuşak malzemesi, işlemin uzun süre rahat gerçekleşmesini ve göze batmamasına olanak sağlar. Geleneksel olarak terle çalışan enerji cihazları, herhangi bir etkiye sahip olması ve enerjinin üretilebilmesi için yoğun kardiyo seviyeleri gerektirir. Bu, kullanıcılar için akıllı teknolojilerine güç sağlamak için kullanılandan daha fazla enerji harcayabilecek sorunlar yaratır. Bazı uzmanlar, üretilen enerji getirisinin %1 kadar az olduğunu tahmin ediyor.


Terle çalışan elektroniklerin neden daha fazla terleme yaşadığımız vücut bölgelerine yerleştirilmediği hakkında sorular geçmişte sıklıkla sorulmuştur. Parmak uçlarımız, koltuk altlarımızdan veya sırtlarımızdan bile daha fazla ter bezi bulunduran, insan vücudundaki en yüksek ter bezi konsantrasyonuna sahip olan bölgemizdir. Cihaz üzerinde çalışan bir nanomühendislik doktora öğrencisi olan Lu Yin,"Parmaklarda daha fazla ter üretmek, muhtemelen olayları daha iyi kavramamıza yardımcı olmayı sağladı." diyor.


"Parmak üzerindeki ter oranları dakikada santimetrekare başına birkaç mikrolitreye kadar ulaşabilir. Bu, ter oranlarının belki iki veya üç büyüklük derecesinin daha küçük olduğu vücuttaki diğer yerlere kıyasla önemlidir." Ekip şimdi keşiflerini eldiven gibi fiziksel giyilebilir formlara entegre etmeye hazırlanıyor. Teknolojinin bir gün akıllı telefonlarımıza bağlanmak için duyusal yeteneklerini kullanarak kablosuz kapasitedeki cihazlara güç sağlamak için kullanılması da mümkün görünüyor.


Bu keşif, bir dizi sürdürülebilir sensör ve yamanın oluşturulmasından ve test edilmesinden sorumlu olan özel giyilebilir elektronik araştırma departmanının birçok atılımından biridir. Kıdemli yazar Joseph Wang, “Çok heyecan verici bir potansiyel var.” diyor. “Oynamak için on parmağımız var."


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.euronews.com/green/2021/07/16/this-device-produces-energy-from-your-sweat-while-you-sleep

bottom of page