Yapılan Bir Araştırma, Seslerin Kahveden Alınan Lezzeti Değiştirebileceğini Gösteriyor!
top of page
Ara

Yapılan Bir Araştırma, Seslerin Kahveden Alınan Lezzeti Değiştirebileceğini Gösteriyor!



Kendisini kahve tutkunu olarak betimleyen insanların bir kısmı, kahveye eklenen krema, şeker, tatlandırıcı ve benzeri maddelerin kahvenin gerçek aromasını azalttığını iddia ediyor. Bu konuda yapılan yeni bir araştırma, kahvenin içildiği ortamdaki seslerin kahveden alınan lezzeti etkilediğini gösteriyor.

Food Quality and Preference dergisinde yayınlanan bir araştırmada, farklı gürültü seviyelerinin kahve tadı deneyimini nasıl etkileyebileceği incelendi.


Araştırma, 18-65 yaş arası 384 gönüllü katılımcıyla gerçekleştirildi. Her katılımcı bir yemek salonunun aynı arka plan gürültüsünün daha yüksek (~85 dB) ve daha az gürültülü (-20 dB) versiyonlarına maruz kalarak aynı kahveyi iki defa denedi. Daha sonra, kahvenin asitlik, acılık, tatlılık, aroma ve aroma yoğunluğu gibi tat özelliklerini derecelendirmeleri istendi.


Araştırmacılar, katılımcıların daha yüksek seslere maruz kaldıklarında kahvenin tat özelliklerine daha az duyarlı oldukları sonucuna ulaştı. Özellikle, ortamdaki ses seviyesi her geçen dakika daha yüksek seviyeye ulaştığında, içilen kahvenin tadının daha az acı ve daha az algılanabilir bir aromaya sahip olduğu saptandı. Ayrıca, yüksek sesli ortamlarda katılımcıların kahve sipariş etme ve kahveye daha çok para harcama olasılıklarının da düşük olduğu belirlendi. Diğer yandan katılımcılar, düşük ses seviyeli arka plan gürültüsünde aynı kahveden daha fazla keyif aldıklarını ve kahvenin daha pahalı ve kaliteli olduğunu belirttiler. Buna ek olarak, yeniden kahve siparişi vermek istediklerini ve içtikleri kahveye daha çok para ödeyebileceklerini ifade ettiler.


Araştırmacılara göre sabah içilen ilk kahvenin daha keyifli ve lezzetli olmasının nedeni, insanların dikkat süresinden kaynaklanmaktadır. Örneğin gürültülü ortamlar kişinin kahve tadına odaklanma düzeyini azaltmakta ve buna bağlı olarak kahveden daha az keyif alınmasına yol açmaktadır.

Bu araştırma, yiyeceklerin nasıl deneyimlendiği hakkında ilginç veriler sunsa da halk sağlığı açısından daha büyük etkileri olabilir. Kahve tadı örneğinde olduğu gibi, gürültülü ortamlarda yemek yemenin, yemeğin tadını değiştirdiğine dair kanıtlar bulunmuştur. Ses seviyesinin 75-85 dB olduğu koşullarda yemek yenildiğinde, yemeğin tuz, tat ve benzeri parametrelerinde düşüş yaşandığı görülmüştür. Sonuç olarak, yemekten daha az tat alınmakta, doyma hissi azalmakta ve daha fazla yeme isteği ortaya çıkmaktadır.


Kaynaklar ve İleri Okuma

1- Bravo-Moncayo, L., Reinoso-Carvalho, F., Velasco, C., The effects of noise control in coffee tasting experiences, Food Quality and Preference (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.foodqual. 2020.104020

bottom of page