Abiyogenez Nedir?
top of page
Ara

Abiyogenez Nedir?



Günümüzde yaşayan milyonlarca türden haberdarız, acaba yaşayan ilk canlı nasıl oluştu ve nasıl bir formdaydı? Yaşamın nasıl oluştuğuna dair birçok teori ortaya atılmıştır. Bunlardan biri de Abiyogenez. Abiyogenez, yaşamın canlı olmayandan nasıl gelişebildiğini araştırır. En önemli savunucusu olan Aristoteles bu fikri ileri sürmüştür.

Cansızdan canlı nasıl meydana gelebilir sorusunu cevaplamak için biyolojiyi yer bilimi ile ilişkilendirmemiz gerekiyor. Dünya’ da yaşamın nasıl oluştuğuna dair aşağıda verilen görsel, dünyanın yaşına bağlı olarak çeşitli canlı gelişimini göstermektedir.


Figür 1: Yaklaşık olarak 3.7 milyar yıl önce ilk hücre oluştu.


Milyarlarca yıl önce Dünya yüzeyi, sıcaklığı binlerce dereceye varan sıcak bir lav topuydu ve erken atmosferde oksijen yoktu. Genellikle karbon bazlı çok çeşitli kimyasallar içeren yarı erimiş kayalardan oluşan bir karmaşaydı. Çok uzun yıllar sonra, sonunda dünya soğudu ve su buharının suya dönüşmesi için gerekli ortam hazırdı. Bunun sonucunda ilk yağmur yağmaya başladı ve binlerce yıl sürdü. Artık Dünya, sıcak ve karbon bazlı kimyasallar açısından zengin okyanuslara sahipti.


Hayat nasıl başladı?

Canlı yaşamına gerekli ortama hazır olan Dünya, kimyasallar açısından zengin olan sulara bir yıldırımın çakmasıyla milyonlarca voltluk akım, bir zinciri tetikledi. Kimyasal maddelerin atomları bir tepkimeye katılarak genetik materyal yığını oluşturdular. Bu yığın, yağlı bir maddenin kuşatılmasıyla ilk hücreyi oluşturdu. Miller-Urey deneyi bu alanda yapılan en önemli deneylerdendir.



Miller-Urey Deneyi

1953 yılında Stanley Lloyd Miller ve Harold Urey tarafından Chicago Üniversitesi’ nde yapılmıştı. Deneyin kurulumu oldukça basitti. Bir dizi cam şişeyi birbirine bağladı ve Dünyanın erken atmosferinde var olduğunu ileri sürdüğü dört kimyasal maddeyi ekledi. (Hidrojen gazı,kaynar su amonyak ve metan). Dünya’ da yaygın olan yıldırım çarpmalarını simüle etmek için düzeneği elektrik şokuna maruz bıraktı. Şişedeki çözeltinin ilk günden sonra pembe hale geldiğini ve ilk haftanın sonunda çözeltinin koyu kırmızı ve bulanık olduğunu gözlemledi. Miller karışımı analiz ettiğinde Glisin ve Alanin olan iki amino asit içerdiğini buldu. Amino asitler proteinlerin yapı taşları olarak tanımlanır. Vücudumuzdaki biyokimyasal reaksiyonları kontrol eden proteinleri oluşturmak için kullanılırlar.

Miller-Urey deneyi bazı hatalar içerse de günümüzde o hatalardan ayıklanmıştır ve Abiyogenez teorisini destekleyen en büyük deneylerden biri olmuştur.


Kaynak:

bottom of page