Acımasız Bir Dönüm Noktası: 3 Milyon COVID Ölümü!
top of page
Ara

Acımasız Bir Dönüm Noktası: 3 Milyon COVID Ölümü!



COVID-19 salgını çok fazla can aldı ve diğer bulaşıcı hastalıklarla mücadele çabalarını geciktirdi.


Bu ay, dünya COVID-19'a atfedilen üç milyon ölümle yıkıcı bir dönüm noktasını geçti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) küresel olarak bildirdiği gibi, pandemi grafiği dik bir şekilde yukarıya doğru tırmanmaya devam ediyor.


Aşılar rekor sürede geliştirilmesine rağmen, her gün 10.000'den fazla insan ölüyor - bunların yaklaşık üçte biri Brezilya veya Hindistan'da. Ayrıca, bu hafta Feature'da bildirildiği gibi, diğer bulaşıcı hastalıklardan ölümlerin artması muhtemel çünkü COVID-19 önceliklendirildiği için diğer hastalıkların tanı ve tedavisi zarar görüyor.


En büyük etki, tüberküloz (TBC) tedavisi gören insan sayısının bir milyondan fazla azalmasıyla olmuş gibi görünüyor. Kabaca söylenebilir ki, geçen yıl TBC'den 500.000 kişi ölmüş olabilir, buna ek olarak her yıl 1,4 milyon kişi ölmüş olabilir. Bilim insanları, bunun TBC tedavisi çabalarını en az on yıl geriye götürdüğünü söylüyor.


Dünyadaki kızamık vakaları, pandemiden önce zaten artıyordu ve her yıl, çoğu küçük çocuk olmak üzere, yaklaşık 210.000 kişi ölüyordu. Bir yıl önce, birçok ülke WHO'nun COVID-19'a öncelik verme yönündeki rehberliğine yanıt olarak kızamık aşılama kampanyalarını askıya aldı ve bugün 24 ülke hala aşılamaya başlamadı.


Yeni Delhi'deki Bilim ve Çevre Merkezi'ne göre Hindistan'daki şirketler normalde dünyadaki aşıların yaklaşık %60'ını üretiyor, ancak Hindistan COVID-19'a karşı aşı üretmeye yoğunlaştığı için tedarikler kesintiye uğruyor.


Şu anda, dünya çapında kaydedilen kızamık vakaları düşük. 2019'da 870.000 iken, 2020'de sadece 89.000 vuku bulmuştur. Araştırmacılar, bunun, hastalığın yayılmasını sınırlandıran azaltılmış sürveyans ve karantinaların etkileri gibi bir dizi faktör kombinasyonuna bağlı olduğunu söylüyor. Ancak, kısıtlamalar hafifletildiğinde aşılanmamış çocuklar arasında vakaların artacağından endişe duyuyorlar.


Ulusal liderler bir pandemiyi yönetmek için üç temel araç üzerinde daha önce harekete geçmiş olsalardı birçok hayat kurtarılabilirdi: enfekte kişileri ve temaslarını test etme, izleme ve izole etme becerisi; toplantıları sınırlama ve sosyal mesafeyi güçlendirme; ve gerektiğinde, tam kapanmayı zorunlu kılma. Birçok lider bu önlemlerin bir kısmını veya tamamını reddetti. Bazıları virüsün tehlikelerinden şüphe ediyordu.


Salgını sona erdirmek için aciliyetin yenilenmesi gerekiyor, ancak diğer hastalıkları gözden kaçırmamalıyız. Bu, tüm temel halk sağlığı müdahalelerine devam etmek anlamına gelir ve aynı zamanda aşı eşitliği anlamına gelir. Özellikle en savunmasızlara mümkün olan en hızlı şekilde aşı yaptırmak. altın kural olmalıdır.



 

Yeniden uyarlanmıştır, İngilizce'den çevrilmiştir.

Image: Sanjay Baid/EPA-EFE/Shutterstock



bottom of page