Adli Biyoloji
top of page
Ara

Adli Biyoloji


Adli Bilimlerin en önemli alt disiplinidir. Adli olayların çözülmesine sonuç getirmek için ortaya çıkmış bir bilim dalıdır. Biyoloji bilgisini, olay yerinden toplanan biyolojik kalıntıları belirlemek ve analiz etmek için uygulayan bilim dalıdır. Adli Genetik, Adli Antropoloji, Adli Botanik, Adli Seroloji, Adli Patoloji ve Adli Mikrobiyoloji gibi çeşitli alt dallarını içerir.


Adli Biyoloji Kısa Tarihi


1901: Karl Landsteiner kanın A, B, AB ve O olmak üzere farklı kategorilere ayrılabileceğini keşfetti. Böylelikle olay yerinde bulunan kan gruplarıyla, şüphelilerin kan gruplarını karşılaştırarak sonuca ulaşmaya çalışılıyordu.

1915:Dr Leone Lattes kurumuş kan lekelerinin kan grubunu belirlemek için basit bir prosedür keşfetti. Bu teknik, ceza soruşturması için benimsendi.

1928: H.O. Albrecht Luminol adlı bir kimyasal keşfetti. Böylelikle olay yerindeki temizlenmiş gibi gözüken kan lekelerinin tespiti kolaylıkla sağlandı.

1950: Rosalind Franklin, Raymond Gosling, James D. Watson ve Francis Crick, DNA’nın bugün kabul görmüş yapısını ilk kez Nature adlı dergide yayımladılar. Bu makale, DNA’nın çift sarmallı olduğunu X ışını kırınımı ile anlatıyor. Adli Bilimler ve insanlık için büyük adım niteliğinde olan DNA’nın keşfi, Adli Bilimler’de sonuca ulaşmak için kesin çözüm demekti.

1984: Sir Alec Jeffreys, bir bireyi diğerinden ayırt etmek için kullanılabilen genetik koddaki varyasyonları incelemek için DNA parmak izi tekniğini geliştirdi.

1993: Kary B. Mullis DNA fragmanlarının örneklerini in vitro amplifiye etmek için kullanılan PCR tekniğini geliştirdi. Böylelikle olay yerinde elde edilen çok küçük miktardaki DNA parçaları ve bozulmuş halde olan DNA parçalarının çoğaltılması için büyük bir buluş oldu.


Adli Biyolog Ne Yapar?


  • Olay yerinde bulunan kan, idrar, ter, tükürük, süt, çay, meyve suyu gibi sıvıları inceleyerek bu sıvıların kökenin (hayvan, bitki veya insan) belirlenmesini sağlar. Tahta, saç, lif, tırnak, kemik, diş, yaprak, tohum vb. bitkilere ait materyallerin inceler ve tanımlar.

  • Gıda, hayvan, insan ve su örneklerinden mikrobiyal organizmaları inceler ve tespitini yapar.

  • Kemikleri ve dişleri inceleyerek ölümden kaç saat geçtiğini tespit eder.

  • İskelet kalıntılarını inceleyerek yaş tahmini yapar ve iskeletin cinsiyetini belirler.

  • Ölen kişinin üzerinde ve yakınında bulunan böcekleri inceleyerek ölümden sonraki geçen süreyi ve ölüm şeklini belirler.

  • Bir bireyin, DNA analizlerini yaparak soy (anne-baba) tayinini yapar.

  • Suçları çözmeye yardımcı olmanın yanı sıra, çevresel kontaminasyonu veya diğer halk sağlığı tehditlerini araştırabilir


Adli Biyologlar Nerelerde Çalışabilirler?


Adli Tıp Kurumu - Biyoloji İhtisas Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü (Kriminal Laboratuvarı), Jandarma Genel Komutanlığı (Kriminal Laboratuvarı) ve Mahkemelerde bilirkişi olarak görev alabilirler.


Kaynaklar ve İleri Okuma

bottom of page