Alice Harikalar Diyarında Sendromu (Todd Sendromu)
top of page
Ara

Alice Harikalar Diyarında Sendromu (Todd Sendromu)

Güncelleme tarihi: 5 May 2021



Birçok insan zaman zaman zor dönemlerden geçer. Yaşadığımız bazı olaylar psikolojik olarak bizleri etkileyebiliyor, travmalar yaratabiliyor. Bazen hiç beklenmedik zamanda karşılaştığımız olaylar psikolojimizde, ruh sağlığımızda beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Ruhsal hastalıklar da tam olarak bu yaşadıklarımız, hatta belki de yaşayamadıklarımız sonucu oluşuyor. Başımıza gelen olaylar sonucunda yaşadığımız travmalar ise bu tür hastalıklara dönüştüğünde atlatması çok daha zor bir boyuta ulaşıyor ve profesyonel destek ise kaçınılmaz oluyor. Ancak elbette profesyonel psikolojik destek ile birlikte atlatamayacağımız hiçbir şey yok. Dünyada 450 milyondan fazla insan ruhsal hastalıklarla mücadele ediyor. Bazen depresyon gibi daha kolay atlatılabilen durumlar oluşurken bazen de büyük travmaların büyük sonuçları olarak acı veren hastalıklar karşımıza çıkıyor.


Birçoğunuz küçüklüğünüzde masal olarak okuduğunuz Alice Harikalar Diyarında’yı hatırlarsınız. “Beni iç” yazan şişeyi içtiğinde küçülmüş, “beni ye” yazan çöreği yediğinde ise oldukça büyümüştü. İşte bu isimle anılan sendromun da en belirgin özelliği, normalde olan eşyaların (örneğin bir masa) daha büyük ya da daha küçük gelmesidir.


Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AWS), çarpık algı ve oryantasyon bozukluğunun geçici ataklarına neden olan nadir bir psikolojik rahatsızlıktır. Gerçekte olduğundan daha büyük veya daha küçük hissedebilirsiniz. Ayrıca, bulunduğunuz odanın ya da çevredeki mobilyaların, gerçekte olduğundan daha uzak ya da daha yakın olduğunu hissedebilirsiniz. Bu ataklar gözlerinizle ilgili bir sorunun veya halüsinasyonun sonucu değildir. Bunlar, beyninizin içinde bulunduğunuz ortamı nasıl algıladığı ve vücudunuzun nasıl göründüğündeki değişikliklerden kaynaklanır. Bu sendrom, görme, dokunma ve işitme dahil olmak üzere birçok duyuyu etkileyebilir. Ayrıca zaman duygunuzu kaybedebilirsiniz. Zaman düşündüğünüzden daha hızlı veya daha yavaş geçiyor gibi hissedebilirsiniz.


AWS atakları kişiden kişiye farklılık gösterir. Yaşadığınız şey bir ataktan diğerine de değişebilir. Tipik bir atak birkaç dakika sürer. Bazıları yarım saate kadar sürebilir. Bu süre zarfında, bu ortak psikolojik hastalık belirtilerinden birini veya daha fazlasını yaşayabilirsiniz:

· Migren

· Boyut algılama bozukluğu

· Algı bozukluğu

· Zaman olgusunun kayması

· Ses algılamada bozukluk

· Uzuv kontrolü kaybı veya koordinasyon kaybı


Tedavi

AWS için henüz belirlenmiş bir tedavi yok. Siz veya çocuğunuz semptomlar yaşarsa, onlarla başa çıkmanın en iyi yolu dinlenmek ve hafiflemelerini beklemektir. Sizin ve doktorunuzun AWS ataklarının altta yatan nedeni olduğundan şüphelenilen şeyleri tedavi etmek, bir atağın önlenmesine yardımcı olabilir. Örneğin, migren yaşarsanız, bunları tedavi etmek gelecekteki atakları önleyebilir. Benzer şekilde, bir enfeksiyonu tedavi etmek semptomları durdurmaya yardımcı olabilir. Siz ve doktorunuz stresin rol oynadığından şüpheleniyorsanız, meditasyon ve rahatlamanın semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://bilimveutopya.com.tr/alice-harikalar-diyarinda-sendromu

bottom of page