Anti-Covid-19 Burun Spreyi
top of page
Ara

Anti-Covid-19 Burun Spreyi


Bilim insanları, Covid-19 vakalarının görüldüğü ilk günden itibaren tedavi için antikorlar geliştirmeye çalışıyorlar. Çeşitli aşılar, tedavi yöntemleri bulundu derken şimdi ise akciğerlerdeki SARS-CoV-2 miktarını keskin bir şekilde azaltabilen yeni bir hibrit antikor üzerinde çalışıyorlar. Doğrudan burun spreyi yardımıyla iletilebilecek bir antikor tasarladılar.


Öncelikle çeşitli antikor testleri uyguladıkları sağlıklı insanların, virüsün hücrelere tutunmak ve hücrelere girmek için kullandığı SARS-CoV-2 bileşenini tanıyabilenlerine odaklandılar. Umut verici adaylar arasında, IgG antikorlarının olduğunu gördüler. IgG antikorları, herhangi bir enfeksiyon sonrası ortaya çıkması yavaş olan ancak istilacı patojene karşı uyarlanmış olan antikordur.


Daha sonra SARS-CoV-2'yi hedef alan IgG fragmanlarını, geniş bir enfeksiyon yelpazesine hızlı ilk yanıt verenler olarak hareket eden ve farklı bir molekül tipi olan IgM antikorlarına diktiler. Böylelikle yeniden tasarlanmış olan IgM’ler 20’den fazla SARS-CoV-2 varyantına karşı, yalnızca IgG'lerin yaptığından çok daha güçlü bir "nötrleştirici" etkiye sahip olduğunu gördüler.


Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, enfeksiyondan 6 saat önce veya 6 saat sonra farelerin burunlarına sprey antikor fışkırtıldığında, iki gün içerisinde kemirgenlerin akciğerlerindeki virüs miktarını kesin bir şekilde azalttığını gözlemlediler.


IgM molekülleri nispeten stabil olduğundan eczaneden satın alınabilinecek ve acil kullanım için saklanacak bir burun spreyi halinde formüle edildi.


Bu çalışmanın insan deney kısmına daha henüz geçilmediği için ne kadar ve nasıl etki edebileceği bilinmemekte ancak tahminlere göre SARS-CoV-2'ye maruz kalmış herkes tarafından kullanılabilecek bir tür kimyasal maske ve aşılarla tam olarak korunmayabilecek insanlar için ekstra bir savunma hattı olarak ifade ediliyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma

bottom of page