Antikor Yüklü Burun Spreyi Covid Koruması ve Tedavisi Sağlayabilir
top of page
Ara

Antikor Yüklü Burun Spreyi Covid Koruması ve Tedavisi Sağlayabilir


Bir antikorun nazal spreyi, farelerde koronavirüs SARS-CoV-2 varyantlarına karşı güçlü koruma sağladı!


Pandeminin ilk günlerinden beri bilim insanları, COVID-19 tedavisi için antikorlar geliştiriyorlar. Günümüzde onlarca antikor, son aşamadaki klinik deneylerde. Hatta Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerdeki düzenleyici kurumlar tarafından bu antikorlar acil kullanım için onaylanmıştır.


Bununla birlikte, Houston'daki Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nde bir Antikor Mühendisi olan Zhiqiang An, doktorlar arasında antikor tedavilerinin çok popüler olmadığını söylüyor. Bunun nedeni, antikorların, virüsün esas olarak bulunduğu solunum yollarına doğrudan değil, intravenözin füzyonlar yoluyla iletilmesidir. Bu nedenle etkili olmaları için yüksek dozlar gerekir. Diğer bir zorluk, mevcut bazı antikorlara dirençli görünen SARS-CoV-2 varyantlarının ortaya çıkmasıdır.


An ve meslektaşları, doğrudan burun içine iletilebilecek bir antikor tasarlamaya başladılar. Sağlıklı insanlardan bir antikor kütüphanesini taradılar ve virüsün hücrelere tutunmak ve hücrelere girmek için kullandığı SARS-CoV-2'nin bir bileşenini tanıyanları sıfırladılar. Umut vadeden antikorlar arasında, enfeksiyondan sonra ortaya çıkması nispeten yavaş olan ancak istilacı patojene tam olarak uyarlanmış IgG antikorları vardı.


Ekip, SARS-CoV-2'yi hedef alan IgG fragmanlarını farklı bir molekül tipine dikti: “Geniş bir enfeksiyon yelpazesine ilk yanıt verenler olarak hızlı hareket eden IgM antikorları”. Tasarlanmış IgM'ler, 20'den fazla SARS-CoV-2 varyantına karşı, yalnızca IgG'lerin yaptığından çok daha güçlü bir "nötrleştirici" etkiye sahipti. Ekibin Nature'da bildirdiğine göre, enfeksiyondan altı saat önce veya altı saat sonra farelerin burunlarına fışkırtıldığında, tasarlanmış IgM'ler enfeksiyondan iki gün sonra kemirgenlerin akciğerlerindeki virüs miktarını keskin bir şekilde azalttı.


Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde İmmünolog olan Guy Gorochov, bu çalışmanın "mühendislikte büyük bir başarı" olduğunu söylüyor. Ancak, bu antikorların insanlarda ne kadar süre kalacağı gibi açık soruların olduğunu da ekliyor.


An, bu antikorları, SARS-CoV-2'ye maruz kalmış herkes tarafından kullanılabilecek bir tür kimyasal maske ve aşılarla tam olarak korunmayabilecek insanlar için ekstra bir savunma hattı olarak betimliyor. IgM molekülleri nispeten stabil olduğundan, bunları eczaneden satın alınacak ve acil kullanım için saklanacak bir burun spreyi halinde formüle etmek mümkün olabilir, diye ekliyor An.

An'ın çalışmasında işbirliği yapan Mountain View California'daki bir biyoteknoloji şirketi olan IGM Biosciences, bu antikoru klinik deneylerde test edecek.


Kaynaklar ve İleri Okuma

bottom of page