Azalan COVID Süper Bağışıklığı, Omicron Hakkında Soruları Gündeme Getiriyor
top of page
Ara

Azalan COVID Süper Bağışıklığı, Omicron Hakkında Soruları Gündeme Getiriyor

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021


Araştırmalar, SARS-CoV-2 virüsüne karşı korumanın, hem SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirmiş hem de iki doz aşı olan “süper bağışıklığa” sahip kişilerde bile zamanla azaldığını gösteriyor. Henüz hakem değerlendirmesi yapılmayan araştırma, Omicron varyantı ortaya çıkmadan önce yapıldı. Ancak, hibrit bağışıklık olarak da bilinen "süper bağışıklığın", COVID-19'un en son yinelemesine karşı ne kadar başarılı olacağına dair soruları keskinleştiriyor.


Bilim insanları şimdi, Omicron'un enfeksiyon veya aşılamanın sağladığı bağışıklığı ne kadar atlattığını öğrenmek için yarışıyorlar. Laboratuvar çalışmalarından elde edilen ön sonuçlar, aşılama ve süper bağışıklığın varyanta karşı bir miktar koruma sağladığını ve süper bağışıklığın tek başına aşıdan daha fazlasını sunabileceğini düşündürüyor.


Bununla birlikte önceki kanıtlar, mevcut aşıların diğer COVID-19 varyantlarına karşı etkisinin kademeli olarak azaldığını gösteriyor ve halk sağlığı yetkilileri, Omicron'un yayılmasının insanların ek doz alma ihtiyacını artırdığını söylüyor. Hibrit bağışıklığın Omicron'a karşı aşılardan daha dayanıklı olup olmayacağı henüz bilinmiyor.


Laboratuvar kanıtları ise açık; hibrit bağışıklığı olan kişiler, bağışıklık sisteminin SARS-CoV-2'ye karşı savunmasının bir parçası olan nötrleştirici antikorları aşılanmış veya enfekte olmuş kişilere göre daha yüksek seviyelerde üretiyorlar. Hibrit bağışıklığı olan kişilerden alınan nötralize edici antikorlar, sadece aşılanmış kişilere göre daha güçlü ve İsrail'deki insanlardan elde edilen veriler, süper bağışıklığın enfeksiyona karşı iki doz aşıdan daha iyi koruduğunu gösteriyor.


Araştırmacılar, süper bağışıklığın nasıl ilerlediğini görmek için, ağustos ayının başından eylül 2021'in sonlarına kadar üç gruba ayrılan 5,7 milyondan fazla İsraillide SARS-CoV-2 enfeksiyonlarını analiz etti. Virüs bulaşmış ve hala aşılanmamış olanlar, hem enfeksiyondan kurtulmuş hem de aşı olmuş olanlar; ve 2 veya 3 doz aşı olmuş fakat enfekte olmamış olanlar. ​​Ekip çalışma süresi boyunca her gruptaki enfeksiyon oranının aşılama veya enfeksiyondan bu yana geçen süre ile arttığını belirledi.


Ancak Maryland, Baltimore'daki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyolog olan David Dowdy, çalışmanın aşılı bireylerde enfeksiyon oranının daha yüksek olmasına rağmen, bu tür enfeksiyonların neden olduğu hastalıkların aşısız insanlara göre çok daha az şiddetli olduğunu belirtiyor. (Omicron ile enfekte olan aşılanmış kişilerde şiddetli hastalık hakkında sonuç çıkarmak için çok az veri mevcut.)


İsrail, Tel HaShomer'deki Gertner Epidemiyoloji ve Sağlık Politikası Araştırmaları Enstitüsü'nde matematik biyoloğu ve çalışmanın ortak yazarı Amit Huppert, çalışma döneminin Omicron'un tanımlanmasından önce olduğunu ve bu durumun yazarların sonuçlarını alt üst edebilecek olduğunu söylüyor. Huppert, “Ancak, Omicron varyantı ile enfeksiyonların daha olası olduğunu gösteren en son veriler, hibrit veya güçlendirilmiş bağışıklığın şiddetli enfeksiyonu önlemenin anahtarı olacağını öne sürüyor.” diyor.


“Günün sonunda yapılan tüm araştırmaların ana mesajı; bir an önce aşı olmak.” Amit Huppert.


Kaynaklar ve İleri Okuma

1- https://www.nature.com/articles/d41586-021-03674-1


bottom of page